Vi vill se större fokus på mänskliga rättigheter till hockey-VM

Snart är det hockey-VM i Minsk. Men varken Svenska Ishockeyförbundet eller deras sponsorer ställde krav på att den vitryska regeringen skulle respektera mänskliga rättigheter. Det framgår av en granskning som LO-TCO Biståndsnämnd och Swedwatch släppte i dag. SIF rekommenderas att anta en policy för mänskliga rättigheter och Byggnads stödjer detta krav.
Publicerad:

Det är anmärkningsvärt att Vitryssland får stå som värd för hockey-VM trots att de sedan många år starkt kritiserats av FN och ILO. Dessutom omfattas landet av internationella sanktioner på grund av sina människorättskränkningar. Kränkningar som fortsätter att systematiskt bryta mot grundfundamentala mänskliga rättigheter. Rapporten belyser bland annat förekomsten av tvångsarbete och hur människor ”rensas bort” för att visa upp en skönmålad fasad.

Svenska ishockeyförbundet (SIF) var med och röstade fram Vitryssland som arrangör av hockey-VM. Rapporten visar att varken SIF eller dess huvudsponsorer – Svenska Spel, Scandic Hotels, Škoda, Kyocera och Bauhaus – ställt några krav på den vitryska regeringen gällande mänskliga rättigheter.

När det gäller Svenska Spel är det särkillt beklämmande eftersom de lyder under statens ägarpolicy och genom den ska ”vara ett föredöme och ligga i framkant i arbetet” när det gäller etik, miljö, mänskliga rättigheter, jämställdhet och mångfald.

Det har inte saknats varningssignaler men ändå har varken SIF eller deras sponsorer genomfört några analyser av riskerna för människorättskränkningar innan de gav sitt stöd till arrangemanget. Detta är förvånande då både Svenska Spel, Kyocera och Volskwagen Group, som Škoda tillhör, skrivit under FN:s Global Compact där de åtagit sig att förhindra att deras sponsring ger negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter.

I rapporten rekommenderar Swedwatch och LO-TCO Biståndsnämnd nu SIF att anta en policy för mänskliga rättigheter och att verka för att tydliga krav ställs på framtida värdländer. Sponsorerna uppmanas också att följa FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag som innebär att de har ett ansvar att minimera negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna inom sin och sina affärspartners verksamhet.

Byggnads och de svenska bygg- och träfacken stödjer dessa rekommendationer fullt ut och ser fortsatt fram emot att medverka till att svensk idrottsrörelse tar sin del av ansvaret tillsammans med sina sponsorer för att skapa Rena Spel.

Uppdaterad: