UPPROP - AGERA NU!

Ställ krav på att den Internationella Olympiska Kommittén säkerställer arbetstagarrättigheter.
Publicerad:

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK), som ansvarar för att organisera de olympiskaspelen genomför just nu interna diskussioner om spelens framtid. IOK:s nyvalde ordförande, Thomas Bach har uppmanat allmänheten att lämna sina åsikter på den kommande " Olympiska Agenda 2020".

Med OS i Sochi i färskt minne och med tanke på de migrantarbetare som exploaterades i byggnationerna inför OS vill vi uppmana alla svenska fackliga organisationer och dess medlemmar att säga sitt angående IOK:s framtida ansvarstagande vad gäller fackliga och andra mänskliga rättigheter.

AGERA NU! Deadline för synpunkter på den nya olympiska agendan är den 15 april!

Historiskt har IOK och den olympiska rörelsen fått kritik för att inte säkerställer arbetstagarnas rättigheter i förhållande till de olympiskaspelen. Tillsammans med det globala facket för bygg- och träarbetare (BTI) har vi alla en utmärkt möjlighet att lämna konkreta förslag till IOK om hur de i framtiden kan garantera schysta och anständiga arbetsvillkor, säkra arbetsförhållanden och arbetstagarrättigheter i hela leverantörskedjan för den olympiska verksamheten.

6F – fackförbund i samverkan uppmanar tillsammans med BTI andra fackliga organisationer och deras medlemmar att aktivt bidra med synpunkter på den "Olympiska Agenda 2020" genom att skicka e-post till olympicagenda2020@olympic.org och kopiera info@bwint.org med följande förslag till åtgärder:


• IOK bör anta principerna i ILO:s åtta kärnkonventioner, FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag att gälla i alla delar av den olympiska verksamheten. Dessa principer bör också utgöra grundkriterier för de länder som vill vara värdar för de olympiskaspelen.

• Anta en obligatorisk policy som respekterar arbetstagarrättigheter, anständigt arbete (Decent Work), och bindande föreskrifter för säkerhet och hälsa för alla kontrakt i hela leverantörskedjan i samband med de olympiskaspelen.

• Implementera permanenta strukturer och policys som garanterar anständigt arbete (Decent Work) för alla arbetstagare och att detta bör tas upp i IOK:s regelverk.

• Genomföra oberoende arbetsplatsinspektioner med fackföreningar på alla anläggningar som berörs av OS.

AGERA NU! Deadline för synpunkter på den nya olympiska agendan är den 15 april!

Uppdaterad: