Sveriges byggnadsarbetare har fått nog!

För över hundra år sedan stod byggnadsarbetarna med mössan i hand och bad om att få ett jobb. Arbetsgivarna ställde arbetare mot arbetare och den som hade lägst lönekrav var också den som fick jobbet. Idag har vi åter samma situation på arbetsmarknaden.
Publicerad:

Löntagare ställs mot löntagare i en spiral nedåt mot allt sämre villkor för alla.

SVT:s Dokument Inifrån (Den osvenska modellen) visade förra veckan hur stora internationella bemanningsföretag rekryterar byggnadsarbetare i Europa och påstår att de betalar dem avtalsenliga löner när de ska jobba i Sverige.

Verkligheten är en helt annan. När arbetarna kommer till Sverige väntar långa arbetsdagar för svältlöner. De bor under usla förhållanden och blir behandlade som livegna. Protesterar de eller tar kontakt med Byggnads så blir de hemskickade, svartlistade och får inga fler jobb.

När vi tar kampen för allas lika värde utsätts vi för en attack från de borgerliga ledarskribenterna av sällan skådat slag.

Man påstår att vi är rasister och vill ha stängda gränser. Man använder begrepp som "Byggnads och makten" - "Go home modell 2014" - "Ombudsmannavälde och politbyrån" - "makthungriga" och "korrupta". Men inte ett ord sägs om dom som blir utnyttjade och exploaterade på våra byggarbetsplatser.

Nu har vi, medlemmar i Svenska Byggnadsarbetareförbundet, fått nog. Vi tänker inte stillatigande se på när man på ledarsidorna kränker oss och beskyller oss för rasism och främlingsfientlighet!

Det är vi som står upp för allas lika värde. Det är vi som säger att alla är välkomna att arbeta i Sverige. Vi behöver er. Men det ska ske under svenska kollektivavtal. Varför ska en byggnadsarbetare från Slovakien vara mindre värd än en kollega från Svenljunga?

Byggnads har alltså idag samma uppgift som vi haft ända sedan den gången vi bildade våra fackföreningar.

Byggnads kongress vill därför göra en sak fullständigt klar: Vi kommer aldrig att acceptera att arbetsgivarna ställer arbetare mot arbetare! Vi kommer alltid att kämpa för alla människors lika värde och vi kommer alltid att stå upp för en arbetsmarknad med solidaritet och starka kollektivavtal!

Stockholm
2014-06-12

 

Uppdaterad: