Norska facket Fellesforbundet bemöter Sveriges Byggindustriers felaktiga påståenden

Byggnads gick igår ut med beskedet att en stor majoritet av de norska arbetsgivarna, byggföretagen och fackföreningarna är mycket positiva till solidaransvar och vill ha kvar systemet.
Publicerad:

Sveriges Byggindustrier (BI) svarade med ett antal felaktiga påståenden om det norska systemet med solidaransvar och situationen i den norska byggbranschen. Nu svarar Jonas Bals, ombudsman i Fellesforbundet, på BI:s påståenden.

---

BI påstår: Den norska modellen har inte hjälpt mot svartarbete. Tvärtom är andelen svartarbete i norsk byggindustri störst i hela OECD. Utländsk maffia härjar mer eller mindre fritt där.

Så här ligger det till: Det stämmer att vi har problem med brottslighet och maffian i byggbranschen. Vad som är säkert är att dessa problem skulle ha varit större utan solidaransvar. Det solidariska ansvaret har i själva verket inneburit att fler entreprenörer än någonsin tidigare har städat upp sina entreprenadkedjor, vilka också är kortare.

Arbetet med att städa upp i entreprenadkedjorna måste fortsätta och nu vill byggbranschen ha ännu fler strikta rutiner: Flera byggherrar och huvudentreprenörer har infört ett tak på högst två underentreprenörer, och från Fellesforbundets sida kräver vi vid offentlig upphandling: 1) en hög andel fast anställd personal i företag som ska att utföra jobbet, på alla nivåer, 2) krav på att lärlingar får platser i projektet, 3) krav på utbildning och kompetens inom alla områden, 4) sanktionsförbud och böter om dessa krav inte efterlevs.

BI påstår: De stora företagen har friskrivit sig från solidaransvaret.

Så här ligger det till: Detta är inte sant. I alla de fall där vi har drivit kraven på solidariskt ansvar, så har både stora och mindre byggföretag varit inblandade. Det är ett effektiv och obyråkratisk sätt att se till att underbetald arbetskraft, och arbetskraft som inte fått betalt överhuvud taget, får den lön de har rätt till. Inte ett enda fall har avslutats i domstol, utan har gjorts upp i godo mellan parterna. En bonuseffekt är att lönerna har betalats av arbetsgivaren istället för med skattebetalarnas pengar, som förut ofta var alternativet när vi processade lönekrav i domstolarna.

BI påstår: De mindre företagen har fått en svagare ställning på marknaden.

Så här ligger det till: Det finns ingenting som tyder på detta. Tvärtom visar rapporten från Fafo (s.27-28) att antalet byggföretag har ökat under perioden med solidaransvar. Ökningen har varit störst avseende byggföretag med färre än 20 anställda och de med över 250 anställda.

BI påstår: Systemet med solidaransvar har stängt dörrar för utländska företag.

Så här ligger det till: Ännu en gång, det finns inget som visar detta. Vad har BI för underlag för detta påstående?

BI påstår: Kostnaderna för byggande av bostäder och infrastruktur är skyhöga.

Så här ligger det till: Åter igen. Det finns inget som visar att detta skulle beror på solidaransvaret. Vad har BI för grund för detta påstående?

Men vad som verkligen har påverkat kostnaderna är branschens ensidiga fokusering på låga löner och pressade byggtider. Det har inneburit en alltför stor andel av bemanningsanställning och outsourcing. De entreprenörer som har haft detta som en huvudstrategi visar nu röda siffror. Byggfel och liknande driver upp totalkostnaden den är alltid störst där andelen uthyrning och outsourcing har varit störst.

Här är länk till Byggnads pressmeddelande om den norska utvärderingen

Här är länk till Sveriges Byggindustriers pressmeddelande

Uppdaterad: