Kommentarer med anledning av artikeln i Svenska Dagbladet lördagen den 7 juni om Byggnads och arbetskraftsinvandring.

Det är tyvärr så att artikeln inte ger en heltäckande bild av hur arbetskraftsinvandringen fungerar i Sverige och en falsk bild av Byggnads och fackens roll. Dessutom ges det utrymme för Svenskt Näringsliv (SN) att ytterligare en gång framföra sitt gamla motstånd mot Byggnads. SN försöker utmåla oss som en maktfaktor som av ren illvilja vill sätta dit utsatta migranter. Det är allvarligt och ovärdigt en vd för Svensk Näringsliv. Men det får stå för dem.

Publicerad:

Det är viktigt att förklara hur systemet med arbetskraftsinvandring fungerar. Byggnads beslutar inte om en arbetskraftsinvandrare får tillstånd att jobba i Sverige eller inte. Det är Migrationsverket som fattar dessa beslut.

 Vad som helt utesluts i SvD:s artikeln är arbetsgivarens ansvar. Det är arbetsgivaren som tar hit arbetskraft och som sätter löner och villkor. Arbetsgivarens makt är stor eftersom migrantens tillstånd att stanna i Sverige är helt knutet till anställningen. Därför finns det stora brister i systemet. Systemet är utformat av den borgerliga regeringen och facken och andra instanser har hela tiden påtalat bristerna och krävt ändringar.

 Ett stort problem i systemet är att de anställningsvillkor som anges i ansökan inte är juridiskt bindande. Många arbetskraftsinvandrare får aldrig den lön eller de villkor de erbjuds innan de kommer hit. Arbetsgivarens är inte skyldig att betala ut det som de angett i den ansökan vi granskar. Vi i facket ser sedan hur dessa människor utnyttjas brutalt. Det är det stora problemet.

 Fackens roll är inte att bestämma om en viss person får arbetstillstånd eller inte. Fackets uppgift är att granska om den lön och de villkor som arbetsgivaren uppger att personen ska få stämmer överens med kollektivavtalet. Vi har ingen insyn vilka som får tillstånd eller inte.

 Problemet för Gustavo och alla andra som kommer hit med hopp om en bättre tillvaro är inte yttrandet från Byggnads. Problemet är att de riskerar att inte ens få den lön de har blivit lovade. Får de inte det så har de inte mycket att sätta emot. De är beroende av arbetsgivaren för att få stanna i Sverige.

 

 Påståenden i artikeln och Byggnads svar:

 Påstående: Lagen ger facket en maktposition då arbetskraftinvandrare söker tillstånd i Sverige.

 Svar: Fel. Fackens uppgift är endast att yttra sig över om anställningsvillkoren och lönen är enligt gällande kollektivavtal. Makten ligger hos arbetsgivaren och Migrationsverket som fattar beslutet.

 Påstående: Det finns ett skyttegravskrig mellan Migrationsverket och facket.

 Svar: Det finns inget skyttegravskrig. Detta är en falsk och påhittad beskrivning som får stå för journalisten.

 Påstående: Facket lämnar felaktig information, avfärdar ansökningar på rent okynne. Det påstår en anonym jurist på Migrationsverket.

 Svar: Det här är en mycket allvarlig anklagelse. Vi har ett gott samarbete med Migrationsverket och har aldrig fått dessa synpunkter från dem.

 Påstående: Höga löner får tummen ner av Byggnads.

 Svar: Vi har inga synpunkter på enskilda personers löner utan meddelar vilken lönenivå som gäller enligt kollektivavtalet. Det är vad vi är ålagda att göra.

 Påstående från Svenskt Näringsliv: Byggnads kör ett falskt spel och diskriminerar utländska arbetare. Byggnads har satt i system att kräva högra löner för invandrare än för svenskar.

 Svar: Här måste man veta hur det fungerar med yrkesbevis och lönesättningen i vårt avtal. Vi förutsätter att en arbetsgivare som har behov av utländsk arbetskraft behöver dem pga av deras kompetens. För just rivare finns inget krav på yrkesbevis. Därför måste vi göra den bedömningen att deras lön ska sättas utifrån att de har full yrkeskompetens.

 Just nu håller parterna på att ta fram en modell för yrkesbevis för rivningsarbetare. Det är ett komplicerat arbete då rivningsarbetet har blivit ett yrke som har blivit ganska avancerat och specialiserat. Tungt och riskfyllt (miljökrav och avancerade maskiner mm).

 Det är ganska tröttsamt att SN enträget kör den gamla visan om att Byggnads är onda och diskriminerar utländsk arbetskraft. Vi arbetar varje dag för att människor inte ska utnyttjas och fara illa på svensk arbetsmarknad.

 Påstående: SvD har upprepade gånger sökt Byggnads för en kommentar.

 Svar: Självklart hade vi velat bemöta de mycket allvarliga anklagelser och felaktigheter som påstås i artikeln. Vi ser mycket allvarligt på att man på nyhetsplats publicerar en så vinklad artikel. Vi hade också önskat att SvD granskat de anonyma jurister som uttalar sig i artikeln och tycks vara upphov till artikelidén. Missförstånd mellan SvD och Byggnads gjorde att vi fick kommentera i efterhand istället, se  artikeln i SvD 10/6.

 

 

Uppdaterad: