Det globala världsfackets kongress visar hur illa det är för många arbetare i världen

Det globala facket håller kongress och sätter riktningen för hur världens största folkrörelse ska kunna flytta fram sina positioner för att utrota världens fattigdom. Det är skrämmande hur illa många arbetare behandlas runt om i världen.
Publicerad:

Under kongressens öppningsdag släpptes det globala indexet på hur världens länder sköter sig för att förhindra exploatering av arbetare. Det är häpnadsväckande hur illa det är i många av världens länder.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm, som är en av kongressledamöterna, är inte bara skrämd av fakta utan inspirerad att fortsätta bidra till en bättre och schystare värld för alla.

Ett exempel är Qatar, som har en av de sämsta placeringarna i rankingen . Ändå har FIFA bestämt att VM 2022 ska avgöras där. Qatar har inte ratificerat några av de grundläggande fackliga och mänskliga rättigheterna.
-Det är verkligen dags att alla tar sin del av ansvaret över de mänskliga rättigheterna, säger Johan i en kommentar om rapporten.
- Det är uppenbart att vi gemensamt måste uppmärksamma de internationella frågorna tillsammans med våra dagliga fackliga frågor i respektive land, vi är långt ifrån en rättvis och hållbar värld för alla.

Så sent som i december deltog Byggnads i världskongressen för det globala facket för byggnads- och träarbetare . Med detta i minne är det glädjande att även världsfacket brinner för kampen för schysta villkor i byggnationerna inför stora sportevent som VM och OS.
- Den energi och den bredd som kampanjen Decent Work – rent spel för alla lag har fått sedan starten visar att vi inte bara kan komma att nå resultat för dem som bygger arenorna, utan för alla som har sysselsättning kopplat till dessa megaevent, säger Johan Lindholm.

- Vi gör skillnad och kommer att fortsätta göra det. Men vi kan inte ta något för givet. Det finns fortfarande motkrafter som behöver bemötas. Det gör vi bäst genom en samlad facklig folkrörelse.

Fakta:
De senaste åren har regeringar i minst 35 länder arresterat eller fängslat arbetare som en taktik för att motverka krav om demokrtaiska rättigheter, schysta löner, tryggare arbetsmiljö och säkrare anställningar.
I minst 9 länder har mord och försvinnandet av arbetare används för att skrämma arbetare.
Arbetstagare i minst 53 länder har avskedats eller avstängts för att de försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor.
Lagar och praxis i minst 87 länder utesluter vissa typer av arbetstagare från sin strejkrätt.

Länk till New ITUC Global Rights Index - The world’s worst countries for workers.

 

 

Uppdaterad: