"Det bästa med EU är den fria rörligheten"

Men den fria rörligheten får inte utnyttjas. Det är i korta drag vad Johan Danielsson (S) vill kämpa för om han väljs in i Europaparlamentet i maj. Företag ska inte kunna dumpa löner och villkor.
Publicerad:

I dag, 25 januari, börjar fyra månaders intensivt kampanjarbete och i slutet av maj är det förhoppningsvis dags för Johan Danielsson att packa väskorna för en framtid som EU-parlamentariker i Bryssel.

Johan Danielsson finns med på Socialdemokraternas lista till EU-valet i maj, och Byggnads stödjer honom som kandidat ihop med  fackförbunden 6F och Transport.

Det Johan Danielsson brinner för är att stärka arbetstagarnas ställning i Europa
- Det bästa med EU är den fria rörligheten, och att stater samarbetar under demokratiska former. Det är något unikt som byggdes upp efter andra världskriget, säger han.

- Det sämsta inom EU-samarbetet är att den fria rörligheten missbrukas.

En av Johan Danielssons viktigaste frågor är att stärka den svenska kollektivavtalsmodellen. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige, även utländska gästarbetare. 

- Det tydligaste exemplet på att det gått snett är Laval-domen. Där slår EU-domstolen fast att oseriösa företags kortsiktiga intressen går före våra fackliga rättigheter. Vi måste få en ändring på det.

En annan viktig fråga är huvudentreprenörsansvaret. Med det menas att företaget som står högst upp i kedjan ska ansvara för att regler om kollektivavtal, säkerhet och löner, med mera, följs av alla företag ända längst ner. Det är en fråga som den socialdemokratiska partigruppen i parlamentet har drivit i många år.

- Vi har ett starkt stöd bland socialdemokrater ute i Europa. De här problemen finns i hela EU. Det rör sig om samma typ av företag - företag som dumpar löner och fuskar med sociala avgifter.

Samtidigt är Johan Danielsson en stark anhängare av människors rätt att röra sig fritt i Europa, och den rättigheten får inte ifrågasättas, betonar han.

- Vi vill inte reglera människornas rätt att röra sig fritt. Det som måste regleras är de oseriösa företagens rätt att dumpa löner och villkor. Det är ett gigantiskt problem som skadar både arbetstagarna och de seriösa små- och medelstora företagen i Sverige. De blir utkonkurrerade för att de följer lagar och kollektivavtal.

Det är när sådana här problem kommer upp som han tycker att skillnaden i värderingar mellan borgerliga- och socialdemokratiska politiker blir extra tydlig.

- Alla säger att de ställer upp på att vi ska konkurrera med kunskap och kompetens, men så är det inte.

Som exempel nämner han när Socialdemokraterna tillsammans med LO gick ut med ett tiopunktsprogram för att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

- Reinfeldt kommenterade det direkt som "olyckligt" och anklagade oss för att skapa ett "vi och dom-tänk". Arbetsmarknadsministern sa att vi ägnade oss åt protektionism.

Dagen därpå föreslog Storbritanniens borgerlige premiärminister David Cameron att man borde begränsa möjligheterna för EU-medborgare från fattiga länder att ta sig in i Storbritannien.

- Det uttalandet sa Reinfeldt inte någonting om. Varför gjorde han inte det om han verkligen försvarar fri rörlighet? Jag tycker det visar var skon klämmer. Svensk borgerlighet stödjer företagen, inte arbetaren.

Nu hoppas Johan Danielsson att tillräckligt många väljare ska få upp ögonen för de här frågorna och gå och rösta.

- Jag vill väcka ett engagemang för att förändra Europa. Min önskan är att en röst på mig ska bygga på att man sympatiserar med Socialdemokraterna och den fackliga rörelsen. Att man har insett att det krävs politisk förändring för att kravet på svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad ska bli verklighet.

Namn: Johan Danielsson
Ålder: 31
Gör: EU-samordnare inom LO.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Borlänge. Utbildad statsvetare och arbetade tidigare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
Familj: Sambo och en son på tre månader.
Intressen: Ishockey från läktaren och tv-soffan. Läser så mycket som möjligt.
Aktuell: Som fackförbunden 6F:s och Transports kandidat till Europaparlamentsvalet den 25 maj.

Uppdaterad: