Fel fokus på dödstalen i byggbranschen

Idag har det kommit rapporter om att Byggnads använder gammal eller felaktig statistik när vi säger att det dör en byggnadsarbetare i månaden.
Publicerad:

Byggbranschen är idag Sveriges farligaste bransch med olyckor, förslitningsskador, farlig arbetsmiljö och ligger högt i antal dödsfall på jobbet. Den statistik som det pratas om är arbetsmiljöverkets officiella statistik som inte räknar med bemanningsanställda, utländsk arbetskraft och byggnadsarbetare som dör av asbest. 

Om en inhyrd snickare skulle dö på byggarbetsplatsen, så räknas det dödsfallet till bemanningsbranschen och inte till bygg. Det finns uppgifter på att upp till 50 byggnadsarbetare om året dör av asbestrelaterade sjukdomar. I värsta fall är det till och med så att antalet dödsfall i branschen är ännu fler än Arbetsmiljöverkets siffror visar.

Men fokus borde ligga på en nollvision av dödstalen och inte på vilken statistik man ska använda. Byggnadsarbetare slits ut i förtid, få når pensionsålder och arbetsskador är vanligt. Vi kan aldrig acceptera att en enda byggjobbare dör på jobbet. Vi gläds åt att dödstalen tycks gå ner men inget annat än noll döda byggjobbare är gott nog.
 

Uppdaterad: