Ersättningsnivåerna i A-kassan blir en chock för den arbetslöse!

Uttalande från Byggnads kongress: Dagens a-kassa är inte värd namnet. Ersättningsnivåerna är så låga att a-kasseersättningen blir en riktig käftsmäll för den som blir arbetslös! Detta är inte värdigt ett välfärdsland som vårt.
Publicerad:

Taket i a-kassan har inte höjts på ett decennium vilket har lett till att de flesta av Byggnads medlemmar inte ens får hälften av sin tidigare inkomst vid arbetslöshet. Samtidigt vet vi att många människor har lämnat a-kassan och står helt utan skydd om de blir arbetslösa. Den svenska a-kassan är faktiskt en av de sämsta i Europa!

Många människor som blivit arbetslösa är förtvivlade och undrar hur de ska klara sig ekonomiskt. Maten ska ställas på bordet, ungarna behöver kläder och lånen ska betalas. För dessa familjer hjälper inga skattesänkningar i världen - de behöver stöd och hjälp!

Men den högerledda regeringens politik har varit väldigt tydlig - sänkta skatter går före välfärd. Då får vi också ett samhälle där rädsla och egoism breder ut sig. Det är ett samhälle som vi aldrig kan acceptera. Vi vill se ett solidariskt samhälle och en välfärd som finns där när vi behöver den.

Därför kräver Byggnads kongress en förändring av a-kassan så att taket i a-kassan höjs och indexeras så att 90 procent av löntagarna omfattas av en ersättningsnivå som är 90 procent.

Detta är helt nödvändigt så att a-kassan lever upp till kravet om ett starkt ekonomiskt skydd vid arbetslöshet och blir en omställningsförsäkring värd namnet. Detta ska vara en huvuduppgift för en socialdemokratisk ledd regering efter höstens val.

Stockholm
2014-06-14

Uppdaterad: