Byggnadsarbetare dör inför stora sportmästerskap

Det är inte okej att byggnadsarbetare dör och att mänskliga rättigheter ständigt kränks inför stora mästerskap som fotbolls-VM. FIFA och VM:s värdländer måste göra något åt detta och stoppa exploateringen av byggnadsarbetare.
Publicerad:

Världens största fotbollsfest har precis sparkat igång. En fest för alla oss som älskar fotboll, men tyvärr ett helvete för dem som byggt arenor och infrastrukturen inför VM.

Fotbolls-VM i Brasilien har krävt minst nio byggnadsarbetares liv. Inför fotbolls-VM i Qatar 2022 har minst 1 200 byggnadsarbetare dött. Ytterligare 4 000 byggnadsarbetare riskerar att omkomma. 2018 går även fotbolls-VM i Ryssland. Med OS i Sochi färskt i minnet befarar vi det värsta även där.

Byggnads bedriver tillsammans med vårt globala fack BTI en kampanj som heter Decent Work. Där sätter vi fokus på villkoren i byggnationerna inför VM och OS.

Men att vi fortsätter kampen räcker inte. FIFA och värdländerna måste också ta sitt ansvar.

Därför kräver Byggnads kongress:

- Att FIFA antar FN:s deklaration om mänskliga rättigheter generellt samt antar ILO:s åtta kärnkonventioner.
- Att FIFA och dess sponsorer respekterar OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt att de ansluter sig till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.
- Att Qatar omedelbart ratificerar ILO:s åtta kärnkonventioner.
- Att Qatar omedelbart förkastar det slavliknande Kafala-systemet.

Stockholm
2014-06-15

Uppdaterad: