Byggnads går vidare med huvudentreprenörsansvaret

Parterna inom byggbranschen kom nyligen överens om att införa ett huvudentreprenörsansvar i byggavtalet. Målet är att skapa ordning och reda i de långa underentreprenörsleden, förhindra låglönekonkurrens och stärka kollektivavtalet. Det är nu helt avgörande att detta system används på ett bra sätt så att det får avsedd effekt. Byggnads tillsätter därför en expertgrupp som ska övervaka utvecklingen.
Publicerad:

- Vi är nöjda med att vi har fått till ett huvudentreprenörsansvar. Men det är viktigt att systemet också leder till att vi får bättre ordning på byggarbetsplatserna och ett bättre skydd för byggnadsarbetarna. Detta är också ett sätt att fortsätta utveckla den svenska modellen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

- De personer som ska ingå i gruppen har lång erfarenhet och bred kunskap om byggbranschen och arbetsmarknaden i stort, vilket borgar för hög kvalitet i gruppens arbete. De synpunkter och slutsatser som gruppen presenterar kommer att vara viktiga för byggsektorn och för hela den svenska arbetsmarknaden, avslutar Johan Lindholm.

 

Gruppen består av följande personer:

 

Roger Johansson, enhetschef avtalsenheten, Byggnads, sammankallande

Samuel Engblom, chefsjurist, TCO

Claes-Mikael Jonsson, jurist, LO

Mattias Landgren, chefsjurist, Byggnads

Daniel Larsson, ombudsman och avtalsansvarig, Byggnads GävleDala 

Uppdaterad: