Är det verkligen så illa som det sägs?

Bakgrunden till Byggnads krav på ett huvudentreprenörsansvar är att det i byggbranschen råder rena vilda västern. Med det menar vi att många byggföretag inte följer ingångna kollektivavtal och att byggjobbare drabbas hårt. Ofta får de väldigt dåligt betalt och arbetar under slavliknande förhållanden.
Publicerad:

Hur kan vi påstå att det är så? Vad grundar vi denna beskrivning på? Är det verkligen sant? Självklart helt berättigade frågor.

Bilden har bekräftats av många. Både myndigheter, forskare, artiklar i media, företagare och fackliga representanter har beskrivit hur det ser ut. Många av våra ombudsmän runt om i Sverige möter ofta denna typ av problematik med utnyttjande och avtalsbrott. De kan berätta om massor med händelser och de kan också berätta att detta är något som eskalerar. Storstäderna är värst utsatta.

Här är ett utdrag ur en artikel i DN den 17 mars som beskriver situationen och där också Skatteverket bekräftar bilden:

 Sedan den uppmärksammade Laval-domen 2007 har antalet utländska byggarbetare exploderat i  Sverige. Riktigt hur många det rör sig om är det ingen som vet, men enligt en enkätundersökning från LO handlar det om nära 20.000. Krister Strömberg, avtalsansvarig på fackförbundet Byggnads (region stockholm-Gotland, egen anm) uppskattar att det enbart i Stockholmsområdet finns 15.000 arbetare från olika länder. Det är lika många som Byggnads medlemmar, konstaterar han.

 – Men mörkertalet är enormt. Det finns de som är här och jobbar på turistvisum eller vistas i landet illegalt, säger Krister Strömberg. Han är ansvarig på Byggnadsför att följa upp kontrakt som ingåtts med utlandsregistrerade företag i  Sverige.

DN:s kartläggning av byggbranschen visar på ett alltmer cyniskt sätt att hantera byggarbetare från andra länder. Drivkraften är pengar. Pia Bergman, samordnare på Skatteverket, uppskattar att minst tio miljarder kronor undanhålls i skatter och avgifter i byggsektorn.

– I kölvattnet får vi anställda som pressas mer eller mindre under slavliknande förhållanden, säger hon.

(http://www.dn.se/ekonomi/utlandsk-arbetskraft-i-slavlika-forhallanden/)

Som sägs i artikeln så är detta inget nytt fenomen, utan har pågått under flera år. Byggnads har många gånger slagit larm om olika händelser och media har beskrivit flera fall med utnyttjad arbetskraft. Ofta är det utländska byggjobbare som är utsatta. De kommer hit med förhoppningar om att få sin försörjning, men blir lurade. Detta har drabbat flera andra branscher som bärplockare, skogarbetare och restaurangbranschen.

I många av fallen så kan Byggnads hjälpa de utsatta personerna och då sker det i det tysta. Många av de drabbade vill inte att det ska bli offentligt på grund av rädsla för att bli av med jobbet eller bli hemskickade till sina hemländer. Men i flera andra fall så har publicitet i media gjort att arbetsgivarna tagit sitt ansvar.

Nedan finns ändå ett antal uppmärksammade fall från media under åren och som är exempel på hur verkligheten ser ut. Självklart är det bara ett axplock. Listan med liknande fall kan göras mycket längre. Men bilden är klar. Byggbranschen är i behov av ett huvudentreprenörsansvar. Nu! 

---

Handel med människor för arbetskraftsexploatering är ett stort problem i Sverige. Det slår utredare på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik fast i en ny rapport. Byggbranschen är en sektor där problemet märks tydligt. (http://www.byggnadsarbetaren.se/2010/12/ny-rapport-avslojar-jobbtrafficking/?show=tell-a-friend)

De lettiska byggnadsarbetarna Ernests Bostanovs, Igor Bulkas och Andreys Lebedevs fick 16 kr i lön vid ett skolbygge i Vellinge. Enligt avtal skulle de få 158 kr i timmen.

Den polske Byggnadsarbetaren Marcin Wroblewski, som arbetade vid Citytunneln i Malmö, fick sämre betalt än sina svenska kollegor. Han förbjöds att gå med i facket och fick sparken när han blev sjuk. (http://www.dailyfx.com/forex_forum/generella-finansnyheter/303116-na-r-marcin-blev-sjuk-fick-han-sparken.html)

Hong Yan från Kina fick bo i ett kylslaget rum i en källare. Efter att ha jobbat upp till fjorton timmar om dagen i 41 dagar bröt Hong Yan ihop och lades in på en psykiatrisk avdelning där han försökte ta sitt liv. 

Igor Moskovoy och hans två estniska kollegor blev lovade gott om jobb och regelbunden betalning av arbetsgivaren på ett Trelleborgsföretag. I dag kan de tre estländska byggjobbarna inte ens betala biljetten hem. 

På en byggarbetsplats som Stockholms stad ansvarar för arbetar folk för mycket låga löner och bor dessutom trångt, på själva arbetsplatsen. När fackförbundet Byggnads gör en spontan inspektion visar det sig dels att de polska byggarbetarna, mot reglerna, bor på arbetsplatsen i baracker och dels att de tjänar 35 kr i timmen, en femtedel av avtalsenlig lön.(http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/polska-byggarbetare-utnyttjas)

Tyska byggjätten Bilfinger Berger har på kort tid vunnit miljardupphandlingar i tre av de största statliga infrastruktursatsningarna på decennier: Norra länken, Citytunneln och Citybanan. Men Dagens Arena kan visa att bakom företagets framgångar finns ett nät av bemanningsföretag som utnyttjar polska byggnadsarbetare och fuskar med skatten. (http://www.dagensarena.se/innehall/skattefusk-och-utnyttjade-arbetare-i-statens-miljardprojekt/)

De sover på smutsiga madrasser i trånga baracker – och jobbar för 45 kronor i timmen. Aftonbladet var med när Byggettan gjorde razzia mot bygget i Årstaviken i går förmiddag – efter tips från allmänheten. De här killarna jobbar för 45 kronor i timmen. De arbetar elva timmar om dagen och sex dagar i veckan. (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11478980.ab)

Förra veckan träffade jag en kille från Ukraina som fick tio kronor i timmen. Han sov på golvet på arbetsplatsen. Samma vecka pratade jag med killar från Estland som fick 14 kronor i timmen. (http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/byggjobbare-tjanar-sa-lite-som-tio-kronor-i-timmen_8351020.svd)

När skatter, arbetsgivaravgifter m m för enskild företagare hade dragits från hans timlön på 60 kr hade Kaplers inte mer än ca 20 kr kvar. Nu ringer grabbarna därifrån och frågar, vad de ska göra. De har fått brev från lettiska skattemyndigheten om restskatter, som kan vara på allt mellan 30 000 och 90 000 kr.  (http://www.folkbladet.se/NyHeTeR/default.aspx?articleid=4354852)

Sextio byggjobbare är inlejda på sexmånaders-kontrakt av det irländska bemanningsföretaget Atlanco/Rimec. Deras uppgift är att bygga ny kraftstation åt NCC som i sin tur är huvudentreprenör åt Jämtkraft. När de åker hem kommer nya. Den svenska överenskommelsen i kollektivavtalet säger att han ska tjäna 147,72 kronor i timmen. Men pengar dras från lönen. Varför känner Pavel inte till, bara att det står ”skatt och sociala avgifter” på lönespecifikationen. Kvar blir ungefär 85 kronor i timmen.

(http://op.se/lanet/krokom/1.4633605-jamtlands-storsta-bygge-men-vart-tar-lonerna-vagen-)

De riskerar sin hälsa – för att bygga dina hus. Efter allvarlig olycka i Hammarby sjöstad kommer kritik mot dålig säkerhet för utländska byggjobbare. (http://www.metro.se/metrojobb/nytt-larm-om-arbetares-sakerhet-pa-byggen/Objjlm!31899/)

De sover på madrasser bland lösningsmedel och byggdamm. De tjänar 60 kronor i timmen. Så lever arbetarna från öst som bygger Sverige.

(http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11347951.ab)

Lars Vikingsson från Höganäs har byggt sitt imperium på en genial idé: Arbetare från Östeuropa registreras i London som delägare i brittiska kommanditbolag. I dag har han över 300 balter och polacker i sina bolag. Det fiffiga är att Vikingsson slipper bekymra sig om arbetstillstånd och besvärliga kollektivavtal i Sverige.

(http://www.sydsvenskan.se/sverige/miljonarer-pa-billig-arbetskraft/)

Det polska företaget betalade ut slavlöner till byggnadsarbetare i Göteborg. Företaget skyller på den långa hårda vintern och menar att det rör sig om förseningar

(http://www.byggnadsarbetaren.se/2010/04/polska-byggarbetare-utnyttjade-i-goteborg/)

Anställda på det polska företaget Jurex misstänks ha jobbat helt utan lön i flera månader och därefter bara ha fått 60-70 kronor i timman. Runt hälften av vad de ska ha enligt avtal.(http://www.byggnadsarbetaren.se/2008/04/lonedumpning-misstanks-pa-byggen/?show=tell-a-friend)

PwC Sverige säger i sin Entreprenadbarometer 2014 att svenska byggföretag har lågt förtroende för utländska entreprenörers skatt- och avgiftshanering (52 procent). Trots detta uppger 60 procent av de större aktörerna att de regelbundet anlitar utländska underleverantörer i byggprojekt i Sverige. (https://www.pwc.se/sv/entreprenad/publikationer/entreprenadbarometern-2014.jhtml)

Låg lön och helt utebliven lön, brandfarligt boende och olyckor är verkligheten för många av de utländska medborgare som arbetar i Sverige. De orättvisa villkoren drabbar både dem som kommer till Sverige legalt och illegalt. Det framgår av en genomgång av 1894 nyhetsartiklar från 2013, som Opinionsverket har genomfört. (http://www.opinionsverket.se/orattvisa_villkor)

De nya trälarna är en reportagebok som handlar om våra utländska gästarbetare. Som jobbar här för bråkdelen av svenska löner och som ofta har 100 timmars arbetsvecka. De jobbar åt företag som varken betalar skatt eller sociala avgifter här. Ändå jobbar de i Sverige, på den svenska arbetsmarknaden. År efter år. (http://www.stoppafusket.se/)

---

Som sagts tidigare så är detta endast några axplock ur media för att beskriva hur verkligheten ser ut i den svenska byggbranschen. Rubriken är: Är det verkligen så illa som det sägs? Och det behövs nog inte fler exempel för att kunna svara: JA! 

Uppdaterad: