Uttalande av Byggnads kongress

För en tid sedan presenterade FN:s barnfond Unicef en rapport som visar att Sverige låter barn falla djupare under sin fattigdomsgräns dvs gapet inom gruppen fattiga ökar. Av de 35 rika länder som jämförts hamnar Sverige på 22:a plats och är således bland de länder där de absolut fattigaste har blivit fler.
Publicerad:

Det är flera organisationer som har konstaterat att barnfattigdomen i sig har ökat i Sverige. Rädda Barnen presenterade en rapport för ett år sedan som visade att barnfattigdomen ökar och nu är uppe i 11,5 procent. Även EU: s mätningar visar en ökning som varit dramatisk under de borgerliga regeringsåren och siffror från Statistiska Centralbyrån ger besked om att barnfattigdomen idag ligger på omkring 15 procent. Det är så här det ser ut i Sverige idag.

Vi får också rapporter om att inkomstklyftorna generellt ökar och att det blir allt större avstånd mellan de med störst inkomst och de med lägst inkomst. Även välfärden i övrigt visar upp ökande klyftor.

Ny rapport från Skolverket konfirmerar att likvärdigheten i det svenska skolsystemet har försämrats sedan 1990-talet och att segregationen har ökat. Det gäller den totala spridningen i elevresultat, det gäller skillnaderna mellan kommuner, mellan skolor och mellan klasser inom skolorna. De ekonomiska förutsättningarna och var du bor har negativ betydelse för resultaten i skolan liksom betydelsen av om man är född utomlands.

Till detta kommer försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen. Hittills har 100 000-tals människor valt att lämna a-kassan och de arbetslösa har fått försämrade villkor. De som är sjuka tillåts inte vara sjukskrivna och vi har under de senaste åren kunnat läsa om människor som är svårt sjuka men som inte blir trodda och inte får rätt till ersättning.

Detta är helt enkelt djupt upprörande. Sverige är ett av världens rikaste länder och ändå tillåts detta ske. Eftersom det inte handlar om att det inte finns pengar till välfärden, så handlar det istället om en väl genomtänkt och genomförd politik som är orsaken till den ökande barnfattigdomen, ökande klyftor och nedmontering av välfärden. Vi kräver ett stopp av försämringarna i välfärden. Istället vill vi se en politik som värnar de utsatta grupperna i samhället, som minskar klyftorna och segregationen och som har ett tydligt mål att utrota barnfattigdomen!

Byggnads kongress den 12 juni 2012

Uppdaterad: