Utbilda era skyddsombud!

Byggnads nya fackliga funktionsutbildning ”Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet” är en fem dagar lång utbildning för MB-ledamöter och skyddsombud. Först ut att testa Byggnads nya omarbetade kurs ”Arbetsmiljö, hälsa och säkerhet” var region Skåne, i december förra året. Och redan nu är Skåneregionen igång med sin andra kurs.
Publicerad:

Möjligheten att efter ett långt arbetsliv fortfarande vara hel och frisk, utan arbetsrelaterade skador – måste kunna omfatta alla, även byggnadsarbetare. Därför är det så viktigt att vi alla tar vara på de resurser som finns och gör vad vi kan för att utbilda våra skyddsombud.

Skyddsombud och MB-ledamöter är huvudpersoner i Byggnads fackliga arbetsmiljöarbete. De har rättigheter, möjligheter och skyldigheter att verka för att medlemmar inte utsätts för risker eller ohälsa i arbetet. Därför behövs en bra utbildning för att svara upp till de förväntningar samhället, arbetskamrater och Byggnads har på de fackliga företrädarna.

Varför satsar då region Skåne på den här typen av utbildning?
– Den här utbildningen vänder sig till både skyddsombud och MB-ledamöter och vi ser en förbättrad samverkan mellan dessa parter efter genomförd utbildning. Skyddsombuden känner att de får mer kött på benen, de står på sig mot arbetsgivaren på ett bra sätt. Argument för och motivation inför det fackliga arbetet, för att följa lagar & avtal, känns mer modernt efter att ha genomfört en sån här utbildning, säger Robert Nilsson, en av utbildarna på region Skåne.

Ökat självförtroende hos skyddsombuden
– Vi ser en förändring efter att de gått kursen, de tar mer ansvar och har lättare för att argumentera. Då blir det lättare att få till ett fungerande arbetssätt mellan skyddsombuden, MB-ledamöterna och den fackliga regionen. Dessutom, vilket är jätteviktigt, är att de bygger på sitt självförtroende genom olika redovisningsmetoder under grupparbeten på kursen.

Utbildningen ger kunskaper om arbetsmiljölagen
Kanske råder det lite okunskap om vilka rättigheter/skyldigheter som ett skyddsombud har enligt arbetsmiljölagen.  Därför skulle det underlätta för regionerna om de tar till sig de möjligheter som finns med den här utbildningen om SO-rollen, menar Robert Nilsson.

– Det är tydligt, för vi ser att skyddsombuden som gått utbildning tar sig mer tid för sitt uppdrag än tidigare. För självklart är det så att ohälsa och olycksfall minimeras på de arbetsplatser där vi har utbildade skyddsombud. Jag hoppas verkligen att fler regioner ser fördelarna med att ha den här typen av utbildning för sina skyddsombud, avslutar Robert Nilsson.

Uppdaterad: