Ung och grön, ska vi bygga ungt smått och billigt?

På Byggnads seminarium om ungdomars svårighet att få bostad inledde moderatorn Alexandra Pascalidou med påståendet om att ungdomarna är dagens största förlorare.
Publicerad:

Man ska vara kreditvärdig och ha lön från ett fast jobb och lång kötid hos bostadsförmedlingen för att få en chans till bostad. Hur har det blivit så här och vad kan man göra åt det?

Martin Bucht, MUF, pekade på flera problem; det är för dyrt att bygga hyresrätter och det är olika regler för byggandet i Sveriges kommuner och därför skulle det underlätta med standardiserade mallar. Dessutom tycker han att marknadshyror borde gälla.

Hanna Mörk från jagvillhabostad.nu var tveksam till Marin Buchts inlägg gällande marknadshyror.
– Det byggs för lite. Den stora lösningen borde faktiskt vara att bygga fler och billigare bostäder. Det behöver satsas på att bygga små smarta lägenheter som gör att man som ung faktiskt har råd att efterfråga en lägenhet, sa Hanna Mörck.

Ellinor Eriksson, SSU menade att ungdomarna förvägras rätten att bli vuxna genom att inte kunna flytta hemifrån. Men bostadsproblemet ville hon mer kategorisera som ett samhällsproblem, inte som ett ungdomsproblem.

Publiken som ställde flera frågor gillade förslaget som kom från Ellinor, att använda AP-fonderna till att rusta, bygga om och energieffektivisera bostäderna. Och det kom flera idéer från den alerta unga publiken; en som bland annat föreslog att man bygger om vindarna på villor till små studentlyor och en annan pratade om redan existerande små minilägenheter i form av friggebodar på 8,8 kvm. Ytterligare ett förslag var att bygga på ett par våningar på de hyreshus där det är möjligt och strunta i Stockholms omtalade skyline.

Panelen var trots de olika partifärgerna överens i stora delar och Martin Bucht deklarerade att han var öppen för förslag och välkomnade ett samarbete över partigränserna.

Ellinor Eriksson sa att hon hoppades att byggbranschen vågar satsa.

– Vi är överens om vissa saker. Tänk om MUF och SSU kunde komma fram med ett gemensamt förslag för att lösa bostadsbristen. Det kan bland annat vara om räntebidrag, investeringsstöd och krav på bättre uppföljning av de uppsatta politiska bostadsmålen. Det vore häftigt, sa Ellinor Eriksson.

Uppdaterad: