Tysk modell med energieffektivisering till låg ränta

– ett av Byggnads fyra seminarier i Almedalen om Grönt Bygge!
Publicerad:

Tysk modell med energieffektivisering till låg ränta – ett av Byggnads fyra seminarier i Almedalen om Grönt Bygge! Sverige behöver uppnå EUs klimatmål, varför gör vi inte mer?

Enligt EUs miljömål behöver vi halvera energiförbrukningen till 2050. Nu förbrukar bygg- och fastighetssektorn 40 % av all energi. nergieffektiviseringen går alldeles för långsamt! Som svar på detta problem har Byggnads släppt en rapport om hur Tyskland föredömligt löser de eskalerande behoven av energieffektivisering, vilken skrivits och föredrogs av Sven Ljung.

Tyskland har en tydlig agenda för att knyta ihop klimatmål, energieffektivisering och sysselsättning. De har tydliga övergripande miljömål för att minska CO2 utsläppen och för att minska användningen av fossila bränslen. I dagsläget har 3 miljoner tyska bostäder upprustats med hjälp av energisparlån som administrerats med hjälp en den statliga banken KfW som avsätter 1,5 miljarder euro per år för investeringar till 20 miljarder euro till en låg upplåningskostnad. Här har banken tydliga mandat från den tyska regeringen.

I Byggnads rapport föreslås att man i ett svenskt motsvarande program bör koppla ihop klimatmål med aktiva insatser och införa statlig upplåning till en låg ränta. Regeringen skulle alltså kunna ge Bostadskreditnämnden det här uppdraget. Seminariets panel var i stort sett överens och särskilt Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, berömde Byggnads över initiativet till Grönt bygge. – Här hemma kan vi se ett väldigt passivt förhållningssätt till klimatpolitiken, särskilt om vi jämför oss med övriga Europa. För energieffektivisering finns ingen bra samlad energipolitik. Om inget görs kommer vi att misslyckas med den svenska klimatpolitiken!

Mårten Lilja, Riksbyggen, efterfrågade det politiska ledarskapet. Han menade att bostadsrättsföreningarna själva inte kan ta ansvar för energieffektiviseringarna. – Om inget görs kommer vi att misslyckas med den svenska klimatpolitiken.

Carina Ohlsson, riksdagsledamot för socialdemokraterna tyckte Byggnads rapport var ett jätteviktigt och bra inspel och de tar med sig frågan. Regeringen i sin tur menade hon hänvisar frågan om klimateffektiviseringen till fastighetsägarna.

– Det har varit mycket snack och lite verkstad sa Johan Lindholm, ordförande för Byggnads och avslutade med att kräva mer handling.

Rapporten "Energieffektivisering av bostäder"

Uppdaterad: