Paneldebatt i Almedalen om korruption

Byggnads ordförande Johan Lindholm deltog under tisdagen i en paneldebatt i Almedalen om korruption.
Publicerad:

Semiariet handlade om korruption i hela samhället. Hur vanligt är korruption och har företeelsen ökat? Mycket av diskussionen gällde den kommunala sektorn.

Enligt Claes Sandgren, Institutet mot mutor, finns inget belägg för att korruptionen i Sverige har ökat. Sverige brukar ligga bra till i internationella jämförelser.

Inga-Britt Ahlenius, f d chef för FNs internrevision, menade samtidigt att kontrollsystemen i den kommunala sektorn är för svaga.

Johan Lindholm och Veidekkes VD Erik Alteryd deltog som representanter för byggbranschen. Byggnads och Veidekke har tecknat en överenskommelse om leverantörsbedömning. Syftet är att utveckla rutiner för att identifiera seriösa leverantörer och underleverantörer. Överenskommelsen ger Byggnads MB-ledamöter befogenhet att granska att endast seriösa leverantörer och underleverantörer anlitas.

Johan Lindholm betonade vikten av ordning och reda i byggbranschen och att kontrollera underentreprenörer. Konkurrensneutralitet är viktigt och i det ligger att fuskande företag inte ska gynnas. Han nämnde vidare projektet Vita jobb där sex fackförbund samverkar för att ställa krav vid offentlig upphandling.

Uppdaterad: