Oanmälda besök efterfrågas av byggbranschen

På seminariet "Hellre byråkrat än ekonomisk brottslighet" uttryckte bl a Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten en önskan om oanmälda besök av Skatteverket på byggarbetsplatser.
Publicerad:

Det efterfrågas också av byggbranschen mer av samverkan. Branschen kräver också åtgärder från politikerna i form av att införa specificera månatliga skatteinbetalningar på individnivå. Byggbranschen är otålig och vill se de nya lagändringar och har inget emot pålagor - det viktiga är att komma åt kriminaliteten i byggsektorn.

Här följer vad deltagarna vid seminariet "Hellre byråkrat än ekonomisk brottslighet" uttryckte:

Eva Fröjelin, GD Ekobrottsmyndigheten: Samverkan utifrån våra olika roller är det viktigaste av allt för att nå längre med art komma bort från svart arbetskraft . Månadsbetalningar och personalliggare är en självklarhet att även införa i byggbranschen.

Krister Jacobsson, tidigare chef för Polismyndigheten i Västra Götaland: Strategisk skydd mot brottslighet behövs. Viktigt att täppa till dörrar som infiltrerar en hel bransch. Tidigare var det enskilda hantverkare, idag är det organiserade kriminella nätverk. Arbetsmiljöbegreppet måste vidgas att även ta in våld på jobbet då externa personer tar sig in på arbetsplatsen. Lagstiftning räcker inte, branschen måste också anstränga sig. Frånvarokontroll och oanmälda besök är exempel på viktiga åtgärder.

Pierre Olofsson, VD Skanska Sverige: Införande av uppförandekoder och utbildning av alla anställda. Viktigt att tala med sin närmaste chef. Om problem så är det viktigt med hjälp till skydd och att kunna vända sig till etiska rådet.

Pia Bergman, nationell samordnare Skatteverket: Det måste vara krav på F-skattsedel vid offentliga upphandlingar för alla, så även inkluderat utländska företag. Månatlig inbetalning på individnivå och oanmälda besök är viktiga åtgärder, men det är inte bara Skatteverket utan privatpersoner och företag som också måste ta mer ansvar. Behövs justa villkor: 1. Skatt och avgifter ska in. 2. Den som är anställd ska vara försäkrad.

Ola Månsson, VD Sveriges Byggindustrier: Åtgärder som ROT-avdrag är ingen kostnad - tvärtom. Framförallt gör det svarta jobb vita och de måste fortgå i många år. Inom Sveriges Byggindustrier inför vi under hösten uppförandekoder bland våra medlemsföretag.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads: Inom ramen för Byggbranschen i samverkan har vi infört ID 06 och fått igenom ROT-avdrag. Nu måste vi ligga på för att få politiska beslut som att specificera månatliga skatteinbetalningar på individnivå och att låta Skatteverket göra oanmälda arbetsplatsbesök.
Svenska kollektivavtal upprättade av arbetsmarknaden parter är en nödvändighet.

Uppdaterad: