Nu ser vi över formerna för rehabilitering via Galaxen

Galaxen är ett unikt branschinitiativ som startade 1986 där man arbetar tätt tillsammans med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och parterna på arbetsmarknaden. Galaxen har två huvudinriktningar; arbetsplatsförlagd rehabilitering och förebyggande arbetsmiljöarbete.
Publicerad:

De senaste åren har inneburit en rad förändringar för Galaxenverksamheten. Som ett led i detta har de särskilda regler som gäller för de som anställs i en så kallad Galaxenanställning setts över. I samband med förändringen av särskilda regler har parterna enats om att tillsätta en arbetsgrupp som ska göra en genomlysning av formerna för rehabilitering via Galaxen. Arbetsgruppen består av Leif Nyrell från Byggnads, Björn-Inge Björnberg från Seko och Johan Hallberg på Sveriges Byggindustrier. Arbetet ska vara slutfört under 2012.

Hur ser du på Galaxenverksamheten?

Leif Nyrell, Byggnads representant i arbetsgruppen
- Via Galaxen kommer fler byggnadsarbetare med nedsatt funktion i jobb. Den som får en Galaxenanställning har större chans att få en ordinarie anställning utan bidrag, än den som får en annan lönebidrags anställning, vilket är positivt. Jag vill också framhålla att våra ombudsmän uppskattar det personliga stöd, uppföljning och uppbackning och "riktiga" arbetsuppgifter som personer i en galaxenanställning får via Galaxen. Galaxen ger också äldre och slitna byggnadsarbetare en möjlighet att avsluta sitt arbetslliv och gå i ålderspension på ett värdigt sätt.

Björn-Inge Björnberg, Sekos representant i arbetsgruppen
- Galaxen verksamheten är i grunden något mycket positivt, och vi från Seko vill gärna ha en större medverkan i verksamheten. Det är viktigt att analysera de förändringar som det nya regelverket medför, och jag tycker att det är bra att vi gör en partsgemensam översyn.

Johan Hallberg, Sveriges Byggindustriers representant i arbetsgruppen
- Det känns kul att jobba i en arbetsgrupp med så positiv inställning. Redan idag är vi i byggbranschen ett föredöme med vår rehabiliteringsmodell med anpassningsgrupper och Galaxen. Målsättningen är att vi skall utveckla detta i en positiv riktning! Ute i regionerna har vi oftast helt samsyn med facken i RAB grupperna och det är viktigt att ta vara på.

Läs mer på galaxenbygg.se

Uppdaterad: