Byggnads kommentar: Fler byggföretag – men färre säkerhetskontroller

Byggnads har länge kritiserat regeringen för att ha dragit ner på anslagen till Arbetsmiljöverket som gjort att inspektionerna minskat. Detta är ett hårt slag mot en bättre arbetsmiljö i en hårt olycksdrabbad bransch och framförallt är minskade inspektioner ett hot mot att fler byggnadsarbetare riskerar att förolyckas. När byggföretagen blir fler blir det också ännu mer viktigt med samordning och att kravet på en huvudman också förverkligas, ett förslag som nu också hörsammats på EU-nivå.
Publicerad:

Byggnads kommer fortsätta driva på regeringen att börja agera, där mer resurser till Arbetsmiljöverket och krav på ett huvudmannaansvar vid upphandlingar är viktiga beståndsdelar, säger Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads.

I ett inslag i Sveriges Radios Ekot lördagen den 19 maj:

Fler byggföretag – men färre säkerhetskontroller
Antalet byggföretag har så gott som fördubblats de senaste fem åren, men det har inte lett till ett ökat antal inspektioner av Arbetsmiljöverket. Tvärtom har antalet inspektörer, och de inspektioner där man ska kontrollera hur säkra arbetsplatser är, minskat sedan 2005. Ola Månsson kommenterar om fler hjälmar... Mikael Sjöberg menar att minskningen beror på anslagen.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5114023

 

	
Uppdaterad: