Internationell utmaning – Fair Trade och Fair Union

Det är viktigt att vi lever upp till våra grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter och att vi värnar om miljön. Därför biföll Förbundsfullmäktige ett förslag till grundläggande policy för Byggnads gällande Fair Trade och Fair Union.
Publicerad:

Fair Union är en benämning och ett ställningstagande som introducerades av Unionen. För Fair Union finns för närvarande ingen övergripande organisation utan det är upp till varje facklig organisation att själv bestämma sig för vilka regler som ska gälla.

Byggnads kongress 2010 beslutade att förbundet under kongressperioden ska bli en Fair Union och arbeta in aktiviteter med Rättvis handel och internationell solidaritet. Förbundets internationella arbete ska stärkas och bli en del i den lokala verksamheten.

Varje region erbjöds därför att utse en representant att delta i Fair Trades ambassadörsutbildning i LOs regi förra året. Denna grupp tyckte utbildningen var väldigt bra och tycker det är angeläget att kunskaperna om Fair Trade och Rättvis handel sprids i Byggnads.

Vi ska leva upp till våra grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter och värna om miljön. Därför har följande punkter antagits:

att bara göra affärer med företag som har kollektivavtal

att välja Fair Trade-märkta produkter

att ta miljömässig och etisk hänsyn då vi köper produkter och tjänster

att inte placera förbundets kapital i verksamheter som kränker mänskliga rättigheter

För att bättre kunna hantera de här frågorna skulle ett nätverk med regionala representanter kunna bildas som arbetar med frågorna om hur Byggnads på bästa sätt kan bli en Fair Union och kan leva upp till och säkerställa de krav som gäller för Fair Trade.

Byggnads ska jobba för ett rättvist arbetsliv som förutsätter en hållbar samhällsutveckling med mindre miljö- och klimatpåverkan. Vi ska arbeta för fackliga rättigheter, kollektivavtal, vi ska stödja våra fackliga kollegor världen över, vi ska jobba för allas lika värde, jämställdhet, mångfald, schysta samarbeten och schyst upphandling.

Förbundsfullmäktige biföll förslaget om

att det i Byggnads bildas ett nätverk med minst en representant i varje region för att stärka det internationella arbetet och frågorna om Fair Trade och Fair Union så att det blir en naturlig del i den lokala verksamheten i regioner och medlemskretsar.

att förbundsfullmäktige ställer sig bakom förslaget till en grundläggande policy för Fair Trade och Fair Union och att förbundsstyrelsen får i uppdrag att vidareutveckla kriterierna om Fair Union och Fair Trade i en rapport till kongressen 2014.

Uppdaterad: