Grönt kort! Kravlista som ger fler schysta byggjobb!

Det fjärde och avslutande Byggnadsseminariet i Almedalen behandlade behovet av krav på social hänsyn vid offentlig upphandling. 

Publicerad:

Medverkade gjorde Andreas Schönström (s), arbetsmarknadsråd i Malmö, Emil Högberg (s), oppositionsråd i Huddinge, Kerstin Ahlberg, medförfattare till rapporten ”Upphandling och arbete”, forskningsredaktör vid Stockholms universitets juridiska institution och hedersdoktor vid juridiska fakulteten och Kurt Junesjö, jurist och författare till boken Vita jobb. Moderator var Lars-Olof Pettersson, Rådhusgruppen.

Kerstin Ahlberg berättade att Sverige är den som har drivit frågan om sociala hänsyn vid offentlig upphandling hårdast av alla vid utformandet av EUs upphandlingsdirektiv. Däremot kan konstateras att Sverige är mest försiktiga i EU med att kräva sociala hänsyn vid offentlig upphandling.

Kurt Junesjö konstaterade att så som det ser ut i dag är offentlig upphandling en motor i den svarta verksamheten. Man har fina upphandlingspolicys i kommunerna men de tillämpas inte.

Andreas Schönström berättade om hur man i Malmö arbetat med offentliga upphandlingar och att man är på väg att hitta rutiner för att man ska sköta upphandlingarna på ett korrekt sätt och att man bara anlitar företag där arbetet utförs med schysta villkor. 

Emil Högberg berättade att de har drivit frågan om krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling Huddinge kommun. Det har hittills inte blivit särskilt framgångsrikt så han såg fram ett socialdemokratiskt maktövertagande i Huddinge valet 2014.

Projektet Vita jobb, är ett samarbetsprojekt mellan fackförbunden Byggnads, Transport, Elektrikerna, Fastighets, Kommunal och Målarna. Projektet påbörjades 2004.
- Det har varit ett segt och uthålligt arbete, sa Kurt Junesjö. Nu håller det på att lossna och det känns roligt!

Material från seminariet [länk borttagen]

Uppdaterad: