Från grått till grönt - se miljonprogrammet byta färg!

På det andra seminariet som Byggnads anordnade under onsdagen i Almedalen diskuterades miljonprogrammet.
Publicerad:

Medverkade gjorde Roger Mogert, oppositionsborgarråd (s), Stockholm, Anti Avsan, riksdagsledamot (m), civilutskottet, Carlos Rojas, initiativtagare till Miljardprogrammet och samhällsentreprenör och Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Roger Mogert pekade på att vi har ett stort bestånd som behöver renoveras samtidigt som vi har 8 procents arbetslöshet. - Vi har en unik chans att förbättra våra hyresrätter, ansåg han. Han menade att vi subventionerar renoveringar av egna hem genom ROT-avdrag och undrade varför vi inte ska subventionera hyreslägenheter.

Anti Avsan menade att det är fastighetsägarna som har ansvar för att underhålla sina hus. – Det är en dålig fastighetsförvaltning att låta husen förfalla. Staten ska inte gå in och betala. Det skulle premiera de fastighetsägare som har misskött sig.

Johan Lindholm påtalade att det är en politisk utmaning att förbättra miljonprogramområdena. Det gäller inte bara bostadsbeståndet utan även utemiljön. Han tyckte att det är viktigt att brukarna är med och bestämmer hur man vill ha det och att det förs en dialog med de som bor i områdena.

Carlos Rojas tyckte att miljonprogrammen har ett oförtjänt dåligt rykte. Det finns 200 olika miljonprogramområden och det är ca 15 områden som Socialdepartementet har pekat ut att de måste åtgärdas. Och när man frågat de som bor i miljonprogramområdena vad som är sämst med att bo där är det enskilt vanligaste svaret ryktet. Hur andra ser på ens område är oerhört viktigt. Otryggheten är det andra vanligaste svaret.

Alla i panelen var överens om att många miljonprogramområden måste rustas upp. Detta skulle främja både ekonomin, jämlikheten och samhället i stort. Det som man inte är lika överens om är hur det ska finansieras.

Uppdaterad: