Förslag om huvudentreprenörers ansvar att betala ut löner

Huvudentreprenören vid ett bygge ska i framtiden garantera så att utlänska arbetstagare får ut sin rättmätiga lön, om underentreprenören inte fullgör sina åtaganden. Förslaget välkomnas av Bygngads.
Publicerad:

Huvudentreprenören vid ett bygge ska i framtiden kunna krävas på lön till utländska arbetare hos underleverantörer. Detta föreslår socialdemokraterna, miljöpartiet och allianspartierna i arbetsmarknadsutskottet. Förslaget innebär att högre krav kan ställas på huvudentreprenören att vara noggrannare i sitt val av underentreprenör. Detta välkomnas av Byggnads ordförande Hans Tilly:

– Jag tycker att det är ett mycket bra förslag för att det innebär att vi kan får ordning och reda på arbetsmarknaden. Och att huvudentreprenörerna får ett ansvar för vad man anlitat för underleverantörer och det är bra för byggnadsarbetarna men det är också bra för företagen som vill ha en seriös marknad och följa de regler som vi har.

Frågan från Ekot: Hur stort problem har det varit, att underentreprenörerna inte kunnat betala?

– Det är ju till och från. Det är ju tyvärr på det viset att de som är drabbade av det här inte alltid törs komma till oss för att anmäla de här felaktigheterna för de är rädda för att få sparken och bli hemskickade. Och det är ju först när de har kommit i en situation när de nästan håller på att svälta ihjäl som det kommit. Det här kommer bli en bättre ordning, huvudentreprenörerna får ett större ansvar.

Bakgrund:
Förslaget gäller utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige, ofta i en kedja av entreprenörer.

Bakom förslaget står de fyra allianspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i riksdagens arbetsmarknadsutskott. De vill nu att regeringen snabbt ska återkomma med ett förslag på hur de oklarheter som finns ska kunna lösas.

Till exempel handlar det om att huvudentreprenören ska kunna krävas på betalning om lön inte betalas ut av en underentreprenör.

I dag väljer huvudentreprenören ibland den underentreprenör som kan erbjuda den lägsta kostnaden, vilken kan leda till att mer eller mindre oseriösa företag anlitas, i bland blir följden att bolaget går upp i rök och de anställda står utan lön. 

 

Länk till Ekots inslag där Hans Tilly medverkade

 

Uppdaterad: