Förbundsfullmäktige i korthet

Tisdagen den 12 juni samlades Byggnads förbundsfullmäktige på Hilton i Stockholm.
Publicerad:

Hans Tilly inledde fullmäktige och gick igenom de viktigaste händelserna från 2011. Men Hans lyfte också upp viktiga frågor inför framtiden.

Hans inledde med att tacka alla i Byggnads och sa att alla har visat på stor professionalism och en vilja att stärka vår organisation inför framtiden.

Självklart togs regionbildandet upp och Hans gav en historisk tillbakablick och nämnde att vi på 1960-talet var 483 avdelningar och att det nu är 11 regioner. Genom regionerna hoppades han att Byggnads blir mer effektivt och att medlemmarna får ut ännu mer av medlemskapet.

Den viktigaste frågan var dock även denna gång att Byggnads tappar medlemmar. Om vi fortsätter tappa medlemmar så får vi en svagare position mot arbetsgivarna och även den svenska modellen riskeras. Det måste vara Byggnads absolut viktigaste uppgift att förklara värdet av medlemskapet och innebörden av våra kollektivavtal.

Områden som avtalsfrågor, 6F-samarbetet och bostadspolitik behandlades innan Hans avslutade med att öppna fullmäktige.

Väckta frågor av regioner och förbundsfullmäktige
Regioner och förbundsfullmäktiges ledamöter hade väckt frågor till förbundsfullmäktige om arbetsmiljöhearing (Stockholm-Gotland), införande av karenstid för hjälp vid tvisteärende i samband med nyinträde som medlem (Byggnads Väst) samt om rikskonferenser (Byggnads Västerbotten).

Motionen om arbetsmiljöhearing tar upp de problem som finns gällande arbetsmiljö och säkerhet på byggnadsarbetsplatser. Det finns en önskan om att arrangera en arbetsmiljöhearing utformad som en tribunal med utfrågningar, vittnesberättelser och forskning om arbetsmiljö. Fullmäktige biföll motionen.

Motionen om införande av karenstid för hjälp vid tvisteärende i samband med nyinträde som medlem behandlar problematiken med personer som ansöker om medlemskap först då man får problem med sin arbetsgivare. Efter att man fått hjälp upphör medlemmen att betala avgiften och straffar sig ut ur förbundet. Motionen föreslår därför en karenstid för rättshjälp. Fullmäktige föreslog hänskjuta ärendet till den ordinarie kongressen 2014, då det handlar om en stadgefråga.

Motionen om rikskonferenser tar upp vikten av att yrkeskonferenserna behåller och förstärker sin roll som en aktiv del av Byggnads och att en kostnad ska utgå för de regioner som inte anmäler någon ledamot till rikskonferenserna.

Från och med 2012 har nya riktlinjer antagits för att öka deltagandet. Nya regler har tillkommit då det gäller mandat för regionerna och kostnader för de regioner som inte anmäler någon deltagare. Motionen ansågs därför besvarad av förbundsfullmäktige.

Medlemsavgifter 2013
Förbundsfullmäktige beslutade att löneintervallerna i avgiftssystemet räknas upp med 2,6 procent med undantag för avgiftsklass 8 dit bland annat alla pensionärer tillhör. För denna avgiftsklass beslutades om oförändrad avgift.

Höjd konfliktersättning
Beslut fattades om att konfliktersättningen från och med den 1 juli 2012 - 30 juni 2013 räknas upp med 25 kr till 885 kr per dag för första konfliktveckan och därefter med 30 kr till 980 kr per dag.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst
Ersättning för förlorad arbetsförtjänst vid uppdrag för förbundet för de som är i produktionen beslutade höjas till 885 kronor per dag (om den förlorade arbetstiden uppgår till högst fyra timmar) och 1 770 kronor per dag (om den förlorade arbetstiden överstiger fyra timmar. Höjningen gäller från och med den 1 juli 2012.

Fullmäktige beslutade att följande frågor ska vara prioriterade för 2013:

Medlemsutvecklingen
- den viktigaste frågan för Byggnads är att bli fler medlemmar

Kunskapslyft
- fortsätta utveckla kompetens i organisationen
- öka självkänslan, våga lita på sin kunskap
- synliga på arbetsplatsen, genom starka, stolta och trygga förtroendevalda
- allt detta kan uppnås genom utvecklat ledarskap

Utveckla förtroendemannaorganisationen
- utveckla FFM till goda ledare och förebilder
- stötta FFM i förhandlingsarbetet på arbetsplatsen
- stärka arbetsplatsorganisationen

Kollektivavtalsbevakning
- bevaka så att de kollektivavtalade rättigheterna efterföljs
- vägra acceptera en dålig arbetsmiljö på våra arbetsplatser
- reallöneförbättring

Byggnads organisation
- fortsätta att utveckla och stärka den nya organisationen med 11 regioner
- samordna administrationen så att resurser frigörs vilket ger mer tid för arbetsplatsbesök
- fortsätta utveckla medlemscentret Byggnads NU!
- utöka samarbetet med 6F’ - påbörja det facklig politiska arbetet för en valseger 2014

Ungdomarna
- förbättra möjligheterna för lärlingar att komma in på arbetsmarknaden
- ge bättre förutsättningar för unga att engagera sig i vår organisation
- ge fler engagerade ungdomar skapar vi ett starkare Byggnads rustat för framtiden

Arbetsmiljö
- arbeta för en nollvision för dödsolyckor
- medvetandegöra vikten av en säker arbetsmiljö på byggarbetsplatserna
- opinionsbilda och påverka beslutsfattare att tillföra ytterligare resurser till arbetet för en säkrare arbetsmiljö

Rapporter
Det togs ett antal rapporter; avtalsrörelsen, 6F, arbetsgrupp angående pension, arbetsgrupp angående yrkesbevis för rivare och sanerare, internationell utmaning - Fair Union, utredning om framtida personalbehov och rekrytering, arbetsplatsorganisation, utbildningsplan för lärlingshandledare.

Nästa ordinarie förbundsfullmäktige 2013
Hålls den 11-12 juni på Rönneberga kursgård, Stockholm

Uppdaterad: