Byggnads varslar om spegelvända stridsåtgärder samt utökning av tidigare varsel

Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, mottog den 10 maj 2012 en avsevärd upptrappning av konflikten då Plåtslageriernas Riksförbund varslade om lockout för arbetstagare i flera bolag runt om i landet. Byggnads stridsåtgärder omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom PLR-avtalens tillämpningsområde (kollektivavtal för Byggnadsplåtslageri, kollektivavtal för Ventilationsarbeten och kollektivavtal för Plåtbearbetning) på samma företag som omfattas av PLR:s stridsåtgärder (lockout)
Publicerad:

– Eftersom PLR inte verkar vara intresserade av att träffa kollektivavtal med skäliga villkor för Byggnads medlemmar tvingas vi nu varsla om utökade stridsåtgärder för att möta arbetsgivarnas stridsåtgärder (lockouten). Det är konstigt att arbetsgivarna inte har något intresse av att komma till förhandlingsbordet. Jag hoppas att de nu ska inse allvaret i situationen och att vi ska kunna få igång konstruktiva förhandlingar, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar.

- Jag konstaterar samtidigt att den ekonomiska effekten av PLR:s stridsåtgärder som träffar deras egna medlemsföretag vida överstigar den kostnad som Byggnads avtalskrav medför avseende arbetstidsförkortning och ett säkerställande av lärlingslönerna, avslutar Torbjörn Johansson

PLR:s varsel rör ca 900 av Byggnads medlemmar. Byggnads spegelvarsel och utökade varsel rör ytterligare ca 100 medlemmar i 12 företag. Totalt sett, t o m detta fjärde varsel, har Byggnads varslat ca 2 500 medlemmar i 130 olika företag.

Varsel 11 maj 2012

Uppdaterad: