Byggnads säger ja till medlarnas bud

– Vi har fått en helhetslösning som vi är nöjda med och vi tar samtidigt vårt ansvar. Med uppgörelsen hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla den samsyn som vi lade grunden till genom Byggavtalet 2010, säger Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads, i en kommentar.
Publicerad:

Arbetsmiljöcertifieringen finns nu med i avtalet, vilket kommer få stor betydelse för alla byggnadsarbetares liv och hälsa. Det är ett helhetspaket som också innebär bättre lön, 2,6 procent, vilket betyder 774 kronor mer i månaden. Även byggstädare kommer att få ett lönelyft på samma summa, vilket innebär en satsning på de lägst avlönade i byggbranschen och som oftast är Byggnads kvinnliga medlemmar. Den höjningen är värd ca 4 %.

– Väldigt bra att vi fått med arbetsmiljöcertifieringen. Nu när arbetsmiljöfrågan kommer med i avtalet kan mer göras konkret och med kraft för liv och hälsa i byggbranschen. Det är skönt att vi äntligen löst ackordslistorna för ställningsbyggnad och undertak, vilka vi har hållit på att förhandla om sedan 1997. Nu när det finns en överenskommelse om prestationslönesystemet så finns förutsättningar för en bra löneutveckling för dessa grupper, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Vi vill tacka alla andra förbund som stöttat oss! Nu kommer vi såklart att även stötta våra vänner i deras kamp för jämställdhetspotten, säger Torbjörn Johansson vidare.

Fakta om överenskommelsen

Lönebestämmelser: Utgående lön för yrkesarbetare räknas upp med 4,45 kr/tim och grundlön utges med 136,50 kr/tim from den löneperiod som börjar närmast efter 2012-02-29. Utgående lön för städpersonal som fyllt 18 år höjs med 4,45 kr/tim. Övriga löner och ersättningar förändras i enlighet härmed och i förhållande till respektive fördelningstal.

Ackordsprislistor: Överenskommelse om ställningsbyggnads på ackord, baserad på nybyggnadslistan 1999. Revidering av 2001 års ackordslista i rent ackord för undertaksbranschen. Arbetsgrupp rörande prestationslönesystemet: Parterna förbinder sig att tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att med prioritet utarbeta en effektiv och stabil förhandlingsprocess för tillämpning av de löneformer som byggavtalet innehåller.

Inrättande av prestationslönenämnd

Arbetsgrupp om arbetsmiljön på byggområdet

Uppdaterad: