Byggnads och Expo i samarbete mot främlingsfientlighet

Hur bekämpar vi rasism och intolerans på arbetsplatserna? Byggnads har i samarbete med Expo tagit fram en policy mot rasism. Detta diskuterades livligt på Byggnads sista seminarium i Almedalen på torsdagen.
Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Byggnads och Expo gemensamt hållit i skolinformationer för elever i hela landet om rasism och främlingsfientlighet. Johan Lindholm, Byggnads, berättade att man hittills besökt ungefär 2300 elever på gymnasieskolor med praktisk inriktning. Det märks att behovet är stort då det finns en politisk vilja och ett starkt uppdämt behov av att diskutera rasism och främlingsfientlighet bland de unga.

– Man skjuter på människorna istället för på systemet, sa Johan Lindholm som menade att grunden måste vara en övertygelse om alla människors lika värde och rättigheter.

Expo som startade som en tidning 1995 blev sedermera en stiftelse med uppgiften att granska extremhögern och vit maktrörelsen. Nu är det mycket fokus som ligger på utbildning och förebyggande arbete mot främlingsfientlighet. – Expo startades för att det inte fanns någon som granskade den organiserade intoleransen, sa Alexander Bengtsson, vd för Expo.

Byggnads har haft en policy mot rasism sedan 2005 och den skrevs av Stieg Larsson, Expos grundare. Nu har den gjorts om, fördjupats och ytterligare konkretiserats med hjälp av Expo. Policyn slår fast och konkretiserar och diskuterar den värdegrund som Byggnads står på. Alla är lika värda och ska ha samma rättigheter varifrån man än kommer – oavsett religion eller etnicitet.

Rasistiska och antidemokratiska åsikter och sympatier leder till konflikter på arbetsplatsen. Därför, sa Johan Lindholm, är det viktigt att välkomna medlemmar och ta debatten med dem som har främlingsfientliga åsikter. – Dialogen är en förutsättning för demokratin, menade Johan. Byggnads vill inte sopa frågor rörande rasism och främlingsfientlighet under mattan utan visa på de samhällsproblem som finns och utmana de intolerantas förenklade världsbild.

Bland publiken fanns en hel del nyfikna företrädare från andra fackliga organisationer och även några byggnadsarbetare som var Sverigedemokrater, vilka ställde frågan om varför de inte fick jobba med fackliga förtroendeuppdrag om de nu skulle bli medlemmar i Byggnads. En längre diskussion utbröt men svaren från Alexander Bengtsson och Johan Lindholm kan kortfattat sammanfattas med att det Sverigedemokraterna representerar, en organisation som exkluderar människor och förespråkar ett samhälle där människor klumpas ihop och kollektivt skuldbeläggs, inte är förenligt med ett fackligt förtroendeuppdrag, då det strider mot Byggnads värdegrund och grundtanke om alla människors lika värde.

Byggnads policy mot rasism

Uppdaterad: