Byggnads lägger ytterligare varsel för VVS, Kyla och Plåt

Byggnads, tvingas nu varsla om ytterligare utökade stridsåtgärder då varken VVS Företagen eller Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, valt att förhandla eller finna konstruktiva lösningar gällande arbetstidsförkortning och lärlingslönerna. Byggnads varslar om ytterligare stridsåtgärder som träder i kraft tisdagen den 22 maj. Varslen berör ca 850 av Byggnads medlemmar och omfattar ca 14 företag.
Publicerad:

– Arbetstidsförkortningen innebär inte någon kostnad. I vårt förslag växlas nämligen lön mot mer ledighet, vilket handlar om 7 timmar på ett helt år. Det finns dessutom en rapport* som visar att VVS Företagen idag är dåliga på att använda arbetstid relaterade till yrkesrollen. Det är hela 35 procent som går till tidsförluster enligt rapporten. Med bättre planering finns uttrymme för både arbetstidsförkortning och mer effektivitetsvinster för företagen, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads.

– Det är djupt beklagligt och förvånande att arbetsgivarna inte vill förhandla och finna lösningar för arbetstidsförkortning och lärlingslöner. Arbetsgivarsidan hindrar därför många hårt arbetande medlemmar att kunna förena yrkesliv med familjeliv. Det är ingen lyx att få mer tid till att hämta och lämna sina barn – utan en självklarhet, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i Byggnads.

Byggnads förslag syftar till att förbättra villkoren att kunna förena arbetslivet med familjeliv och fritid 1. För arbetstidsförkortning - mot dagens skyldighet till övertid 2. Högre lön för lärlingar. Lärlingars lön ska beräknas utifrån faktiska yrkesarbetarlöner (tid- eller ackordlöner) – inte grundlönen

*Rapport från SBUF: Effektiviteten i VVS-branschen - arbetstidens utnyttjande (12316)

Bakgrund
Svenska Byggnadsarbetareförbundet, Byggnads, tvingas varsla om utökade stridsåtgärder mot VVS Företagen samt Plåtslageriernas Riksförbund, PLR. Att stridsåtgärder pågår inom dessa avtalsområden för att teckna nytt kollektivavtal med för Byggnads acceptabla och skäliga villkor ignorerar arbetsgivarparterna totalt.

Det har gått så långt att arbetsgivarsidan ägnar sig åt juridiskt trixande istället för att sätta sig ned vid förhandlingsbordet och föra konstruktiva och framåtsyftande förhandlingar. Värdefull förhandlingstid går således till spillo till förmån för dessa dumheter. Byggnads kan enbart konstatera att det vore bättre om arbetsgivarsidan agerade på ett seriöst, framåtsyftande och mer ansvarsfullt sätt så att ett nytt kollektivavtal med för Byggnads acceptabla villkor kunde träffas.

Då arbetsgivarsidan helt ignorerar Byggnads krav och fortfarande verkar totalt ointresserade av att träffa nytt kollektivavtal har Byggnads inget annat val än att utöka pågående stridsåtgärder.

Byggnads varslar således om utökade stridsåtgärder där varsel 1 berör VVS Företagen och varsel 2 berör PLR.

Bilagor:

Varsel och konfliktobjekt VVS

Varsel och konfliktobjekt PLR

Berörda arbetsplatser


 

Uppdaterad: