Byggnads kommenterar Plåtslageriernas Riksförbunds varsel om lockout

Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) har idag lagt ett varsel om lockout för de regioner som idag är berörda av den pågående konflikten mellan Byggnads och arbetsgivarna för VVS, Plåtslagerierna och Kylmontörer. Enligt PLR berör varslet ca 900 av Byggnads medlemmar.
Publicerad:

- Jag ser självklart allvarligt på lockouten, som kommer att drabba många av våra medlemmar. Byggnads varsel omfattar 14 företag, medan PLR: s lockoutvarsel omfattar 75 företag. Detta innebär en allvarlig upptrappning av konflikten. Samtidigt respekterar jag arbetsgivarnas rätt att ta till de konfliktåtgärder som står till buds i enlighet med svenska modellen. Jag konstaterar också att arbetsgivarna, genom lockoutmöjligheterna, har väl fungerande konfliktverktyg att ta till i en avtalsrörelse, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar.

- Det är dock förvånande att PLR varslar om en så omfattande lockout. Kostnaden för det produktionsbortfall som lockouten innebär, överstiger vida kostnaden för Byggnads krav på 7 timmars arbetstidsförkortning per år. En arbetstidsförkortning som dessutom ska bekostas genom att våra medlemmar avstår löneutrymme. Det är min förhoppning att vi får ett snabbt slut på konflikten och att vi kan enas om bra villkor för Byggnads medlemmar och därmed också för PLR:s medlemsföretag, avslutar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

PLR: s varsel om lockout där det framgår vilka företag som är berörda av varslet.

Uppdaterad: