Byggnads kommenterar arbetsgivarnas annons

Arbetsgivarna (Sveriges Byggindustrier, EIO, Maskinentreprenörerna, Plåtslageriernas Riksförbund och VVS Företagen) har i flera tidningar en köpt annons där de angriper Byggnads och framför flera felaktiga påståenden. Det är viktigt att vi har rätt fakta och så här ligger det till.
Publicerad:

Arbetsgivarna påstår: Att Byggnads inte tar ansvar och därför stör arbetsfreden.

 

Så här ligger det till: Det är i själva verket så att det är arbetsgivarna som inte vill komma till förhandlingsbordet. Arbetsgivarna har till och med vägrat att komma till förhandlingar trots att de blivit uppmanade av medlarna att lösa konflikten. Byggnads är alltid beredda att förhandla och föra konstruktiva samtal.

 

Arbetsgivarna påstår: Att Byggnads missbrukar konfliktreglerna genom att punktmarkera företagare som engagerar sig i arbetsgivarorganisationer och ta ut just deras medarbetare i strejk.

 

Så här ligger det till: Arbetsgivarna har till och med stämt Byggnads till Arbetsdomstolen med samma påstående och att domstolen därför skulle ogiltighetsförklara strejkerna. Domstolens slutsatser var entydigt så att arbetsgivarnas påstående inte stämde och att deras argument endast är trams.

 

Byggnads tar ut de företag i konflikt som vi bedömer ger bäst resultat för att få fram ett bra kollektivavtal. Det skulle vara bättre om arbetsgivarna prioriterade ett bra avtal för de som arbetar och för företagen, istället för att framföra felaktiga argument och påståenden och okynnesstämma i domstol.  

 

Arbetsgivarna påstår: Att Byggnads kräver att lärlingar ska få löneökningar på över 30 procent och att det skulle bli betydligt högre än för exempelvis en sjuksköterska och att det kan bli för dyrt för företagen att ta emot lärlingar.

 

Så här ligger det till: Arbetsgivarna har fel när det gäller siffrorna, som verkar helt tagna ur luften. Det vi kräver för lärlingarna finns redan idag vid ackord. Grunden till Byggnads krav är att det idag är en orättvisa mellan lärlingar som går på tidlön och de som går på ackord. Byggnads kräver rättvist att de lärlingar som går på tidlön ska ha samma löneregler som de som har ackord. Om vi ska trygga framtiden måste vi attrahera de unga och kunna erbjuda rättvisa löner.

 

När arbetsgivarna inte har några argument kvar så börjar de alltid jämföra yrkesgrupper med varandra. Vi går inte i den fällan! Vi inom LO står upp för varandra och det är inget argument att ställa grupper mot varandra. Sjuksköterskor är värda varenda krona och vi kan ju hoppas att arbetsgivarna i byggbranschen ställer sig på de lågavlönade kvinnornas sida i nästa avtalsrörelse.

 

Arbetsgivarna påstår: Att Byggnads kräver arbetstidsförkortning trots att man redan idag har en arbetstidsförkortning i nivå med byggsektorn i övrigt.

 

Så här ligger det till: Även här framför arbetsgivarna felaktiga påståenden. VVS-montörer och plåtslagare ligger sämst till i våra avtal när det gäller arbetstidsförkortning. Inom industrin har man 78 timmars arbetstidsförkortning, medan vi i byggbranschen har 33 timmars förkortning i dessa avtal. Dessutom är det så att arbetstidsförkortningen inte skulle kosta arbetsgivarna något eftersom vi byter förkortningen mot att avstå löneutrymme.

 

Varför skulle våra medlemmar, med tunga och krävande jobb, inte ha rätt till kortare arbetstid? Byggnads vill ha ytterligare 7 timmars arbetstidsförkortning medan arbetsgivarna vill ta bort de timmar vi har idag. Arbetstidsförkortningen är viktigt för att kunna återhämta sig från ett tungt arbete, men också för att få en möjlighet att enklare få ihop livspusslet.

Uppdaterad: