Byggnads hade framgång på LO-kongressen!

LO genomförde sin kongress den 25 – 28 maj och Byggnads deltog med 25 ombud och hade skickat in 34 motioner som kom att behandlades under kongressen.
Publicerad:

Det blev intensiva dagar och kvällar. Totalt hade 282 motioner inkommit från samtliga LO förbund, som rörde områden som arbetsliv, arbetsmarknad och sysselsättning, välfärd, ekonomi, internationella frågor och facklig-politisk samverkan.

Det valdes en ny LO-ledning och det är första gången som en i LO-ledningen har sin bakgrund i Byggnads, nämligen Torbjörn Johansson, som valdes som avtalssekreterare. Som ny LO-ordförande valdes Karl-Petter Thorwaldsson, som vice ordförande valdes Tobias Baudin och som andre vice ordförande valdes Ingela Edlund. LO-kongressen beslutade också att samtliga LO-förbund ska vara representerade och vara röstberättigade i LOs styrelse.

På Byggnads initiativ tog LO-kongressen ett uttalande om att införa ett socialt protokoll i EUs fördrag. Grundläggande mänskliga rättigheter ska inte underordnas de ekonomiska friheterna på den inre marknaden. I händelse av konflikt ska mänskliga rättigheter ha företräde.

Byggnads ombud var främst uppe och debatterade i följande frågor, där ombuden fick framgång i de flesta frågorna:

Ÿ Bättre a-kassa

Ÿ LOs politiska hållning och opinionsbildning

Ÿ Offentlig upphandling

Ÿ Bemanningsföretag

Viktiga beslut på LOs kongress
LO-kongressen antog ett omfattande program för full sysselsättning med konkreta förslag på hur nya jobb kan skapas. Utan full sysselsättning klarar vi inte heller framtidens skola, vård och omsorg. LO-kongressen beslutade att starta en stor välfärdspolitisk utredning om hur vi vill forma framtidens välfärd.

Övriga beslut i korthet
LO-kongressen kräver upprustning och förstärkning av arbetslöshetsförsäkringen. Taket för ersättningen ska höjas och räknas upp med löneutvecklingen. Kongressen beslutade också efter en intensiv debatt att ersättningen i a-kassan ska vara 90 procent av lönen.

Sjukförsäkringen ska ge ett fullgott inkomstskydd, som innebär att den allmänna försäkringen måste ersätta de allra flesta löntagarna med minst 80 procent av inkomsten.

Nej till vinstintressen i skola, vård och omsorg.
LO ska verka för att en non profit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg.

Öka anslagen till Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket behöver ökade resurser för att kunna bedriva en aktiv tillsyn av arbetsplatser.

Alla anställda ska harätt till företagshälsovård.
LO ska verka för en obligatorisk företagshälsovård som omfattar alla och präglas av arbetstagarinflytande.

Gör fasta heltider till grunden för alla anställningar.
Grunden för alla anställningar ska vara tillsvidareanställningar på heltid. Alla ska ha rätt att kunna försörja sig på sitt arbete.

Förkorta arbetstiden.
LO ska även i fortsättningen driva kravet om kortare arbetstid. Kravet måste dock vägas mot andra mål och genomföras vid rätt tillfälle och i lämplig omfattning.

Huvudentreprenörsansvar för företag etablerade i Sverige
Lagstifta om huvudentreprenörens ansvar för arbets- och anställningsvillkor samt skatter och sociala avgifter för underentreprenörer.

Stärk anställningstryggheten!
LO ska verka för att inhyrd personal inte får användas under perioder då det finns anställda som har rätt till återanställning. LO ska också verka för att möjligheterna till visstidsanställning begränsas och att tidsbegränsade anställdas rätt till tillsvidareanställning stärks.

Avkriminalisera papperslösas arbete.
Papperslösas arbete bör avkriminaliseras. Arbetstagare som träder fram och söker hjälp ska inte riskera utvisning. LO kräver att papperslösas barn får lagstadgad rätt till skolgång. Samtidigt vill man att de papperslösa får rätt till samma sjukvård som en svensk medborgare.

Fortsatt arbete förjämställda löner.
LO ska dra igång en bred diskussion i fackföreningsrörelsen om inriktningen av lönepolitiken.

Mer information om kongressens beslut finner du på LOs hemsida: www.lo.se

Uppdaterad: