Haverikommissionen utreder husras i Skåne

– Det är bra och viktigt att det blir en utredning från haverikommissionen, något som vi i Byggnads krävde från början. Ur arbetsmiljösynpunkt är det viktigt att det klargörs vem som bär ansvaret. Ur säkerhetssynpunkt är det av stor betydelse att det finns en huvudman för ett bygge, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.
Publicerad:

– Det är oerhört allvarligt med vad som kunnat hända; många byggnadsarbetare, boende och hyresgäster hade kunnat få sätta livet till. En stor katastrof som drabbat tredje person hade kunnat ske och kan också komma att ske på andra byggen. Säkerheten måste alltid gå först – något annat är inte acceptabelt. Det handlar om en trovärdighet för hela byggbranschen. Det handlar kort och gott om att bry sig om våra byggnadsarbetare och alla människor som vistas i hus, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

 

Haverikommissionen har beslutat att utreda husraset i Ystad, vilket Byggnads krävde från början att en oberoende granskning skulle göras efter raset. Det var natten till den 25 maj som ett nästan färdigt trevåningshus rasade på en byggarbetsplats i Ystad. "En osannlik tur gjorde att inte ett 40-tal byggnadsarbetare omkom i raset" skrev anmälaren som också slog fast att om raset inträffat vid en invigning hade mer än 100 personer kunnat omkomma.

Peab står bakom bygget i Ystad men har underleverantörer som står för stål och betong. Efter raset anlitade Peab ett konsultföretag som dragit slutsatsen att raset orsakats av underdimensionerade stålpelare. Peab kommer att lämna företagets utredning till Arbetsmiljöverket. Det som nu händer är att haverikommissionen börjar samla in fakta och formera en utredningsgrupp. Man kommer att anlita experter och sakkunniga då det gäller tekniken. Haverikommissionen kommer nu att utreda vad som hände, varför det hände och om det finns risk att det händer igen.

Uppdaterad: