Byggnads kommenterar HD:s lavalbeslut

Igår kom det besked om att Högsta domstolen (HD) avslår Byggnads och Elektrikerförbundets ansökan om resning och klagan över domvilla i det så kallade Vaxholmsmålet.
Publicerad:

Byggnads och Elektrikerna dömdes 2009 i Arbetsdomstolen att betala skadestånd på hundratusentals kronor samt ersätta rättegångskostnaderna på drygt två miljoner kronor för det lettiska företaget Laval un Partneri.

Trots att de båda fackförbunden Byggnads och Elektrikerna helt följde svensk lag när de satte det lettiska bolaget Laval i blockad, dömdes de av Arbetsdomstolen (AD) att betala skadestånd. En sådan rättsosäkerhet är orimlig. Att nu HD väljer att gå AD: s väg och inte riva upp domen är allvarligt och visar oerhört tydligt att något är fel och att rättsosäkerheten fortsätter på den svenska arbetsmarknaden.

HD: s beslut är särskilt märklig eftersom AD i sitt första beslut i målet godkände stridsåtgärderna. Att AD därefter kommer fram till att den hade fel är en sak men att dessutom tycka att facken då ska betala skadestånd blir absurt.

Nu har HD sagt sitt och istället är det viktigt att vi driver Lavalfrågan i valrörelsen. Byggnads och Elektrikerförbundet kommer att vara oerhört tydliga med våra krav att riva upp Lavallagen och kräva att den Svenska modellen försvaras.

Den nuvarande borgerliga regeringen säger sig värna om den svenska modellen, men har gång på gång bevisat motsatsen då de har försvårat det fackliga arbetet och försämrat löntagarnas rättigheter.

De rödgröna har lovat att se över Lavallagen om de vinner valet och det är ett tungt argument för att byta regering i september.

Uppdaterad: