Yrkesbevis för Plåtavtalen

Under en övergångsperiod (t o m den 30 juni 2010) kan yrkesbevis nu utfärdas utan att särskilt prov behöver avläggas.
Publicerad:


Yrkesbevis under en övergångsperiod
Under en övergångsperiod (t o m den 30 juni 2010) kan yrkesbevis nu utfärdas utan att särskilt prov behöver avläggas. Den sökande ska dock uppfylla nedanstående kriterier samt kunna styrka sina yrkeskunskaper genom särskilt intyg som arbetsgivaren ska fylla i.

.  Byggnads- och ventilationsplåtslagare ska den 1 januari 2000 ha uppnått 6 800 timmar.

.  Ventilationsmontör ska ha uppnått 10 000 arbetade timmar vid ansökningsdatumet.

”Intyg om yrkeskompetens” finns att hämta hos ditt huvudyrkesombud (HYO) på avdelningen eller på www.pvf.se yrkesutbildning/teoretiskt prov. Eftersom det finns ett intyg för byggnadsplåt, ett för ventilationsplåt och ett för ventilationsmontör är det viktigt att du väljer rätt intyg. Ifyllt intyg lämnas tillsammans med påskrivet foto till HYO för behandling i Lokala yrkeskommittén (LY). Efter godkännande skickar LY intyget till Yrkesnämnden (PVYN) som utfärdar yrkesbeviset.

Yrkesbevis för övriga
För övriga som vill ha yrkesbevis gäller följande:

. Byggnads- och ventilationsplåtslagare som har genomgått en av PVYN godkänd utbildning men som inte uppnått 6 800 timmar den 1 januari 2000 ska avlägga slutprov (yrkesexamen).

. Övriga arbetstagare (t ex tidigare s k specialarbetare) som inte har en av PVYN godkänd utbildning kan få avlägga slutprov (yrkesexamen) om bransch- och yrkeserfarenhet kan styrkas med minst 10 000 timmar. 

Har du frågor angående yrkesbevisen kan du kontakta ditt huvudyrkesombud.

Uppdaterad: