”Vi vill förhandla fram högre löner för de anställda på Wäst-bygg”

Byggnads i Borås kommenterar lönesamtalen på Wäst-Bygg i ett pressmeddelande.
Publicerad:

– Vårt absoluta mål är att de anställda på Wäst-Bygg ska få en högre lön än vad arbetsgivarna vill ge dem, säger Magnus Carlsson ombudsman på Byggnads i Borås.

På grund av att Byggnads i Borås och arbetsgivarna tidigare inte lyckats enas om lönen för de anställda på Wäst-bygg har de anställda fått ut en så kallad stupstockslön.

Stupstockslönen manar till samförstånd om lönen. Genom stupstockslön stimuleras arbetsgivarna att betala ut en högre lön för att få nöjda medarbetare. Facket och arbetstagarna stimuleras till att möta arbetsgivarna för att de inte ska behöva gå på stupstockslön en längre tid. Utan stupstockslönen kan arbetsgivarna ensidigt sätta lönen när parterna inte är överens.

– Stupstockslönen är ett väl fungerande instrument som finns i kollektivavtalet mellan fack och arbetsgivare. Tyvärr har arbetsgivarna brutit mot kollektivavtalet när de frångått stupstockslönen. Därför har vi upptagit förhandlingar om avtalsbrott, säger Magnus Carlsson.

– Nu går vi in i centrala förhandlingar om skadestånd med arbetsgivarna och hoppas att det snart ska lösa sig så att de anställd kan få ut en rättvis lön, säger Magnus Carlsson.

– Stupstockslönen möjliggör att det i slutändan blir en bra löneutveckling för byggnadsarbetarna, avslutar Magnus Carlsson.

Presskontakt:
Magnus Carlsson
Ombudsman på Byggnads i Borås
0708-13 61 57

Uppdaterad: