Varför så mycket våld mot fackligt aktiva?

Varför så mycket vål mot fackligt aktiva var rubriken på LO och TCO:s biståndsnämnds debatt i Visby Hamn.
Publicerad:

I dagarna har biståndsnämnden släppt en rapport som tar upp våldet mot fackliga företrädare runt om i världen. Rapporten kan du ladda ner här.

Det var LO:s Wanja Lundby Wedin och Sture Nordh från TCO som kommenterade rapporten. Den första fråga som diskuterades var självklart varför mänskliga och fackliga rättigheter inte respekteras av många länder runt om i världen. Wanja Lundby Wedin menade att det främst är länder som rent generellt är svagare demokratiskt och rent allmänt bryter mot rättigheter som också har mindre respekt för fackliga representanter. Det handlar också om att starka fackliga organisationer utmanar rådande maktstrukturer i samhället. Då kommer också motreaktionen. Sture Nordh poängterade att det faktiskt är livsfarligt med mänskliga och fackliga rättigheter. Man riskerar att dö i kampen för dessa rättigheter.

Kampen för rättigheter måste börja här hemma i Sverige. När nu Sverige har ordförandeskapet i EU måste regeringen ställa krav på länder som Turkiet at respektera mänskliga rättigheter. Det är ett problem att stater som ratificerat FN deklarationer samtidigt bryter mot dess regler. Wanja lyfte också fram att den nuvarande regeringen inte går att lita på när det gäller att försvara det fackliga arbetet. Regeringen tar inte kampen inom EU för att vi ska kunna konflikta för att få kollektivavtal för utstationerad arbetskraft.

 

Uppdaterad: