Var ska vi bo i framtiden?

Hyresgästföreningen anordnade ett seminarium om framtidens bostadsmarknad under under Almedalsveckan.
Publicerad:

Hyresgästföreningen konstaterar att en miljon unga vuxna ska ut på bostadsmarknaden, samtidigt som det inte har byggts så lite bostäder sedan 1950-talet. Och de ställer frågan: Var ska alla ta vägen? Hur ska vi få igång byggandet i Sverige igen och hur ska alla ha råd att bo?

Hyresgästföreningen anordnade en debatt i ämnet och medverkande var: Elsa Reimersson, jagvillhabostad.nu, Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustri, Ilmar Reepalu, Sveriges kommuner och landsting, Niklas Wykman, moderata ungdomsförbundet, Kurt Eliasson, SABO och Barbro Engman, Hyresgästföreningen. Moderator var Linda Nyberg.

Man kunde konstatera att det inte fanns några revolutionerande lösningar på hur man ska få igång byggandet eller svar på var våra ungdomar ska bo framöver bland deltagarna. Däremot fanns en del meningsskiljaktigheter, och det hettade emellanåt till i debatten mellan Ilmar Reepalu och Niklas Wykman som hade helt olika uppfattningar på hur bostadssituationen för unga ska lösas.

Ilmar Reepalu framhöll orättvisan i de olika boendeformerna. Att de som bor i villa eller bostadsrätt får olika skattelättnader i form av ränteavdrag för lån och ROT-avdrag. Björn Wellhagen poängterade att ROT-avdragen är till för att få bort svartarbete. - Men det får konsekvenser för bostadspolitiken, förstår du inte det? undrade Ilmar Reepalu.

Enligt Niklas Wykman är lösningen på bostadssituationen fri prissättning, fri konkurrens och inga regleringar. 

Mantrat om regleringar förstår jag inte, sa Barbro Engman. Varenda boendeform är reglerad i någon form. Och hon kunde konstatera att det är klart att man bygger bostadsrätter då man får räntebidrag och att hyresrätter missgynnas som det är nu.

Elsa Reimersson konstaterade att hyresrätter är viktiga för ungdomar. Hon höll med om att det finns många delar i vårt regelsystem som behöver tittas över, men att standarden på bostäder för unga ska sänkas, så som Niklas vill, tyckte hon inte var en bra lösning. 

Kurt Eliasson tyckte att kvalitén på bostäder ska värdesättas och att en friare hyressättning är nödvändig. Han förespråkade att man ska göra om lokaler i befintliga hus till ungdomslägenheter, men att det naturligtvis inte räcker och inte är någon lösning på ungdomsbostadslösheten. Kanske man skulle starta en förmedling för unga människor som man hade på 80-talet, sk "Ungbo" undrade han.

Uppdaterad: