Sveriges Byggindustrier bjöd på busstur och tråkiga siffror

Almedalsveckans fjärde dag, onsdagen den 1 juli, inleddes med regnskurar och en busstur till Visbys nya bostads- och kontorskomplex.
Publicerad:

Det var Sveriges Byggindustrier (BI) som bjudit in på en resa som visade sig innehålla både en trevlig rundtur och beska konjunktursiffror.

Gotlands kommun kommer att flytta från sina lokaler innanför murarna till det ombyggda militärområdet på Visborgslätt, ca två kilometer söder om Visby. Huvudentreprenören Peab visade runt på Byggarbetsplatsen. Vi fick se hur gamla logement omvandlas till moderna kontor. För en person som, liksom undertecknad, gjort lumpen på det gamla militärområdet var det trevligt att se att kommunen gör något bra av det natursköna Visborgslätt.

Under bussturen till byggarbetsplatsen bjöd BI på en konjunkturprognos över det framtida byggandet. Den visar att byggmarknaden är i sin snabbaste nedgång sedan krisen i början av 1990-talet. Det är främst finansieringen av byggprojekten som är ett problem. Bankerna vågar inte låna ut till byggbolagen. Investeringarna i bostäder kommer under 2010 att minska för tredje året i följd.

Men allt är inte nattsvart. Riksbankens räntesänkningar gör att det finns goda förutsättningar för att fallet på bostadsmarknaden kommer att bromsa in.

Vad gäller situationen på Gotland berättade BI att bygginvesteringarna bromsade in under förra året i Sverige medan de ökade med hela 10 procent på Gotland. Även 2009 väntas bygginvesteringarna på Gotland bestå. Det blir visserligen en liten minskning men inte så påtaglig som för landet i helhet. Nästa år når dock den globala ekonomiska krisen även den gotländska byggmarknaden.

Med dessa besked var bussturen över och bussen bromsade in utanför kongresshallen i Almedalen och deltagarna klev av.

Uppdaterad: