Svar på Tomas Carlssons angrepp på Byggnads i Dagens industri

Med anledning av Tomas Carlssons, vd för NCC Construction Sverige, angrepp på Byggnads och dess lönesystem i Dagens Industri i måndags publiceras idag i Dagens Industri Hans Tillys svar, se nedan.
Publicerad:

(klicka på länken här för att läsa Tomas artikel)

Det är med stor förvåning jag läser Tomas Carlssons debattartikel i DI den 16 mars. Sällan har jag läst ett inlägg som innehåller så mycket felaktigheter och rena osanningar som det NCCs vd i Construction Sverige skriver i sin artikel. Grundtesen är att allt som inte fungerar i byggbranschen är Byggnads medlemmars fel och att Tomas Carlsson vet hur allt borde vara. Det är felaktigt, det är fantasilöst och det leder inte framåt. Istället borde vi arbeta tillsammans för att skapa goda förutsättningar för fler arbeten.

 

Tomas Carlsson påstår att ackorden riskerar att slå ut svenska byggbolag. Detta är inte sant. Byggnadsarbetarnas löner utgör inte mer än ca 12 procent av de totala produktionskostnaderna och av det utgör ackorsdelen runt 23 procent.  Att förhandlingskostnaderna skulle vara 1,7 miljarder kronor är också helt gripet ur luften. Som alla förstår är det inte löneformen det handlar om, utan om att flytta makt och inflytande från Byggnads medlemmar till arbetsgivaren.

 

Idag förhandlas ackorden vid varje arbetsplats, mer lokalt än så kan det knappast bli. Jag har därför mycket svårt att förstå pratet om att löneförhandlingarna i byggsektorn är centraliserade. Även om detta sprids alltså osanningar.

 

Menar NCC allvar med att föra en diskussion om effektiviseringar är vi gärna med i det arbetet, ökad effektivisering gynnar både företag och våra medlemmar. Men då måste tonläget skruvas ned betydligt och vara mycket mer seriös.

 

Vi minns NCCs satsning på industriellt husbyggande i fabrik i Hallstahammar. Syftet var att sänka byggkostnaderna för flerbostadshus radikalt. Husen skulle byggas som moduler, levereras som platta paket och monteras av operatörer istället för traditionella byggarbetare. Målet var att bygga dubbelt så snabbt till halva kostnaderna. Efter en miljard kronor och fem år senare stod det klart att NCCs industriella byggmetoder inte klarade kostnads- och effektivitetskraven.

 

Det känns konstigt och olustigt att NCC nu försöker skylla sina egna misslyckanden på kollektivavtalen och Byggnads medlemmar. Man kan tycka att högt betalda direktörer borde ha lite mer av eftertänksamhet och reflektion när man har misslyckats och försöka lära sig av sina misstag.

 

Att arbeta som byggnadsarbetare kräver god utbildning och lärlingstid, bra hantverkskunskaper och viljan att arbeta i en miljö som är tung, väderberoende och tidspressad. Det är självklart att man då ska ha en bra lön och goda och trygga arbetsvillkor – det är inget vi skäms för. Vi ska också komma ihåg att löneutvecklingen följer arbetsmarknaden i övrigt.

 

För mig är delaktighet i produktionsplaneringen en del av det goda byggnadsarbetet. Det finns goda exempel på s.k. integrerad planering, där bättre planering och samverkan på byggarbetsplatserna leder till ökad effektivisering och minskade kostnader. De förvånar mig att NCC inte har valt att ta till sig dessa goda exempel och istället försöker misstänkliggöra det fackliga arbetet.

 

Byggnads valde att säga upp bygg- och anläggningsavtalet i förtid av en anledning – att förenkla och förbättra för att få ordning och reda i byggsektorn. Idag har vi fyra olika avtal att ta hänsyn till och en mängd olösta frågor som skapar osäkerhet. Egentligen borde det inte vara några problem att mötas i denna önskan om ordning och reda.  

 

Sverige har en byggsektor som vi kan vara stolta över. Vi har byggnadsarbetare som är duktiga hantverkare och som sätter kunskap och kvalitet i främsta rummet. Jämfört med många länder Europa har hantverksyrket i Sverige en hög status och arbetsmiljön är bra med relativt få olyckor. Det är detta vi ska konkurrera med – inte låga löner.

 

Kollektivavtalen är en garant för att vi har seriösa företag som konkurrerar på lika villkor och samtidigt ger löntagarna goda villkor. Detta är en modell som har gynnat svenskt näringsliv och som har gjort Sverige framgångsrikt. De nu pågående angreppen på våra kollektivavtal är både missriktade och improduktiva. I den kris byggsektorn nu är i, med stora varsel och uppsägningar, borde NCC och Tomas Carlsson istället vara med i debatten om hur vi får igång byggandet.

 

Hans Tilly

Ordförande Byggnads

Uppdaterad: