Sex LO-förbund fördjupar samarbetet ytterligare

Styrelserna i de sex LO-förbunden, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, SEKO och Transport har beslutat att ytterligare fördjupa samarbetet mellan förbunden.
Publicerad:

 

            

 
Projektet går nu in i fas 2. En idéskiss till det fortsatta samverkansprojektet mellan förbunden är framtagen och godkänd i respektive förbundsstyrelse. Nu tillsätts en utredare som ska presentera ett förslag senast i juni 2009.

Under försommaren 2008 inledde förbundsledningarna i de sex förbunden samtal för att undersöka förutsättningarna för ett utökat samarbete i olika former mellan förbunden.

I höstas blev samtalen om utökat samarbete offentliga, i och med publiceringen av en debattartikel i LO-tidningen den 28 november, undertecknad av de sex förbundens ordförande. I artikeln framhålls att det finns flera skäl för ett fördjupat samarbete mellan förbunden, bland annat detta:

 ”Den svenska modellen utsätts för hård press. Det krävs resursstarka fackförbund för att säkra goda kollektivavtal med generell räckvidd även i framtiden. Generellt verkande kollektivavtal kräver en god facklig representation i hela landet. Med våra gemensamma resurser kan vi bygga en organisation som är närvarande i flertalet företag och kommuner.”

I juni ska alltså en utredning vara klar som bland annat ska ge svar på en konstitutionell uppbyggnad, peka ut gemensamma frågor som kan ingå i det formella samarbetet, lämna förslag till samordning av Europafrågor och internationella frågor och samordning av diverse LO-grupperingar som de sex förbunden är involverade i. Utredningen ska vidare lämna förslag till finansieringen av samarbetet, och beskriva de ekonomiska fördelarna för de inblandade förbunden.

Utöver detta ges ett uppdrag till förbundens studieorganisationer att utreda och lämna förslag till ett utökat samarbete inom studieområdet.

Uppdaterad: