Seminarium om KLOT - ett program för energiomställning av bostäder

Varför ska vi skattesubventionera installationen av en villaägares bubbelpool men inte den nya hissen i ett hyreshus? Den frågan ställde Anders Ygeman (s), ordförande i riksdagens miljöutskott och en av deltagarna i måndagens paneldebatt på seminariet om KLOT i Almedalen.
Publicerad:

Seminariet inleddes med en redovisning av en opinionsundersökning beställd av HSB och Riksbyggen om allmänhetens inställning till klimatmålen och bostadssektorn. Regeringens mål för klimatpolitiken är att bostädernas energianvändning ska effektiviseras med 20 procent till år 2020 och att utsläppen ska minska med 40 procent. Hälften av energin ska då också komma från förnybara energikällor som sol, vind och vatten.

Så många som 78 procent tyckte det var viktigt att bostadssektorn bidrar till att uppnå klimatmålen och 55 procent trodde inte att regeringen kommer att klara dem. Hela 80 procent trodde inte att fastighetsägarna frivilligt kommer att investera i den nya teknik som krävs. Så därför menade 9 av 10 svenskar i undersökningen att politiska initiativ krävs, vilket den följande paneldebatten handlade om. Hur ska vi klara klimatmålen i tid och vilken roll ska staten spela?

Svaret på hur vi ska klara klimatmålen finns kanske att hitta i det program för energiomställning som kallas KLOT, som enligt HSB och Riksbyggen med stimulansbidrag på 25 000 till 100 000 kronor per lägenhet, kan ge upp till 50 procents energi- och koldioxidminskningar till år 2020. Det skulle exempelvis kunna vara investeringar i tilläggsisoleringar, solfångare, lågenergibelysning och solceller.

Kent Olof Stigh, ordförande i riksförbundet HSB, redovisade arbetet med rapporten om KLOT – ett program för energiomställning av bostäder. Han menade att vi måste kräva en helhetssyn på modernisering, upprustning och klimatanpassning, för att insatserna ska ge största samhällsnytta, bli klimatsmarta och därmed ingå i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling

Företrädarna i panelen från den rödgröna sidan var starka förespråkare för att ROT-avdraget även borde omfatta miljonprogramsområdena. Medan företrädare från regeringen, som Lennart Petersson (c) riksdagsman, i sitt svar på Anders Ygermans fråga om bubbelpoolen menade att det inte ska behövas några skattesubventionerande åtgärder, det ska skötas av marknaden. – Bostadssektorn klarar visst av klimatinvesteringar själva, sa Lennart Pettersson.

Göran Pettersson, (m) ledamot i riksdagens finansutskott, menade att ROT inte alls handlar om klimatanpassning och tillgänglighetsförbättrande åtgärder utan om att minska svartjobben. Mikaela Valtersson,, (mp) replikerade med ett påpekande om att åtgärder via ROT naturligtvis även måste vara både energi- och klimatsmarta, det ena ska inte utesluta det andra och att regelverket ska anpassas efter det. Kort sagt, en sammanslagning av KLOT och ROT borde kunna ge både klimatsmarta och ekonomiskt effektiva lösningar, vilket sammanfattningsvis verkade vara en uppfattning som delades av samtliga rödgröna deltagare i panelen.

Uppdaterad: