Seminariet Bygg-unga-hållbara jobb, Sveriges Byggindustrier (BI)

Det första seminarium som Byggnads bevakar och rapporterar från för din räkning hölls på måndagsförmiddagen. Seminariet hade rubriken Bygg-unga-hållbara jobb och tog upp problemet att ungdomsarbetslösheten ökar och att lärlingar har svårt att få jobb.
Publicerad:

Deltagare:
Andreas Bredinger, Sveriges Byggindustrier (BI)
Christer Gustafsson, landsarkivarie, Halland
Christina Östergren, VD Archidea AB

Andreas Bredinger, BI, inledde och gav en ganska dyster bild av hur situationen inom byggsektorn ser ut. Den finansiella krisen har lett till kraftigt minskat byggande, arbetslösheten ökar och lärlingar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Jag tror att alla i publiken höll med om de svårigheter våra ungdomar står inför.

Andreas Bredinger kompletterade bilden med att vi också står inför stora pensionsavgångar och att antalet 16-åringar kommer att minska framöver. Det gör att byggsektorn måste kunna konkurrera med andra branscher om våra ungdomar. Då är det viktigt att vi också kan erbjuda jobb.

Det kostar ungefär 300 000 kronor att utbilda en byggelev och det innebär att om vi låter 1 000 av våra byggelever gå ut i arbetslöshet slänger vi 300 Mkr i sjön. Detta är ett stort samhälleligt resursslöseri. En åtgärd som skulle kunna få fler i arbete är att ändra i regelsystemet för arbetsmarknadsåtgärden Nystartsjobb. Som det är nu så krävs det att man är arbetslös i sex månader innan man kan komma ifråga för Nystartsjobb. Inom byggsektorn krävs ett arbete som lärling för att man ska få sitt yrkesbevis och bli färdig med utbildningen. Då är kravet på sex månaders arbetslöshet för att få en åtgärd ett orimligt krav.

Andra åtgärder som fördes fram på seminariet var att satsa på ROT-upprustning av miljonprogrammen och att återuppta den s.k. Hallandsmodellen.

Christer Gustafsson passade påpassligt på att presentera Hallandsmodellen. Under 90-talet gick Byggindustrin, Byggnads, länsarbetsnämnden och länsstyrelsen samman i ett projekt för att utbilda arbetslösa lärlingar i äldre byggteknik och samtidigt rädda kulturhistoriskt intressanta hus från att förfalla. Resultatet av detta gemensamma projekt blev 1 100 nya arbetstillfällen, 235 permanenta jobb och 90 restaurerade hus. Budskapet var att denna typ av gemensamma initiativ är något att starta upp runt om i landet. Det har skett en uppvaktning av regeringen för att få resurser till detta och vi får besked om hur det fallit ut i höstbudgeten.

Uppdaterad: