Sämre LAS ger inte fler arbetstillfällen

Debattartikel publicerad i Dagbladet fredagen den 21 augusti.
Publicerad:

Peter Germer, regionchef för arbetsgivarorganisationen Företagarna, har varit ute i debatten och kritiserat utbildningsminister Jan Björklunds beslut om att tillsätta en utredning om införande av lärlingsanställning i gymnasieskolan (Dagbladet 19/8). Som argument mot utredningen använder man sig av byggbranschens lärlingssystem. 

Peter Germer och Företagarna påstår att bygglärlingar drabbas av något man kallar LAS-fällan. Genom reglerna om sist in först ut menar Företagarna att lärlingar har sagts upp under lärlingsutbildningen utan möjlighet att få sitt yrkescertifikat.

Peter Germer har fått det mesta om bakfoten. För det första så omfattas inte bygglärlingar av lagen om anställningsskydd (LAS).

Arbetsgivare och fack i byggsektorn har i Yrkesutbildningsavtalet kommit överens om att skapa ett speciellt utbildningssystem för lärlingar och detta lärlingssystem har varit väldigt framgångsrikt för ungdomar som väljer att utbilda sig till byggnadsarbetare och för byggbranschen. Tanken är att den färdigutbildade lärlingen går över i en fast anställning och omfattas då av LAS som alla andra.

Det blir inte fler arbetstillfällen för att man, som Företagarna vill, gör försämringar i LAS och anställningstryggheten.

Vi inom byggsektorn är beredda att ta vårt ansvar för att minska ungdomsarbetslösheten. Bygglärlingar måste även under en lågkonjunktur få kunna stanna kvar i företaget för att kunna få ut sitt yrkesbevis. Annars tappar vi en hel generations byggnadsarbetare. Därför har vi mellan arbetsgivare och fack gjort en uppgörelse som behandlar frågor om ett företag kan anställa lärlingar trots att det gjort av med annan arbetskraft.

Vi möjliggör detta genom att lärlingar och färdiga byggnadsarbetare går på olika turordningslistor.

Den pågående lågkonjunkturen slår emellertid så hårt att det lett till att även lärlingar har blivit uppsagda. Byggföretagen kan ju inte endast ha lärlingar anställda utan handledning.

Det är inte bara viktigt att bygglärlingarna får ut sitt yrkesbevis. Det är minst lika viktigt att vi kan garantera att ungdomar får en seriös och kvalitativ utbildning inom företagen.

Det är vi överens om inom byggbranschen.

Därför är självklart är det seriösa företag som följer reglerna på arbetsmarknaden, genom att tillämpa kollektivavtal, som ska utbilda framtidens byggnadsarbetare.

Hans Tilly,ordförande Byggnads
Jim Sundelin,ordförande Byggnads Västernorrland
 

Länk till artikeln

En liknande artikel är publicerad i Corren

Uppdaterad: