Hans Tilly m.fl. skriver öppet brev om ROT till finansminister Anders Borg

Herr Finansminister, Anders Borg. Vi har läst och begrundat departementspromemorian ”Skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder” Fi2009/346, det vill säga förslaget om nytt ”Rot-avdrag”, men vi blir inte kloka på förslaget.
Publicerad:

Det primära målet är enligt promemorian att minska svartarbetet och öka arbetsutbudet genom att så kallat ROT-arbete som utförs och betalas från och med den 8 december 2008 ska berättiga till skattereduktion vid inkomstbeskattningen. Så långt är allt väl och lovvärt.

 

Plåtslageriernas Riksförbund, Svenska Byggnadsarbetareförbundet, VVS Företagen och Glasbranschföreningen representerar tillsammans en stor del av de som borde kunna dra nytta av förslaget. Förslaget skulle kunna bidra till än större energieffektiviseringar och miljövinster med en annan utformning. Men tyvärr förbises både vi och miljön när man skärskådar förslaget.

 

Varför utnyttjas inte hela potentialen till ökad sysselsättning i förslaget?

Den verkligt stora volymen av underhållsbehov i Sveriges fastighetsbestånd finns inte i privatbostäder utan i flerfamiljsbostäder, och då särskild i bostäderna byggda under miljonprogrammets dagar. Uppskattningsvis ligger exempelvis endast ca tio procent av arbetsutbudet i privatbostäder för plåtslagare och andra byggnadshantverkare. Resterande andel av arbetsutbudet utgörs till stor del av arbeten som inte omfattas av förslaget i flerfamiljsbostäder, kommersiella och offentliga byggnader. Ett omfattande ROT-program för upprustning för hela miljonprogrammets bostadsbestånd skulle skapa uppemot 68 000 årsarbeten under en tioårsperiod.

 

Vårt förslag är att utvidga skattereduktionen att gälla även flerfamiljsbostäder så att den verkligen ger de effekter på arbetsutbudet den syftar till!

 

Varför tar inte regeringen chansen att kickstarta energieffektiviseringen?

Privatägda bostäder kan energieffektiviseras med hjälp av ROT-avdraget, men det är inte där de verkligt stora miljövinsterna finns att hämta. Ett viktigt område som vi saknar i förslaget är uppmuntran till energibesparande åtgärder för flerfamiljsbostäder. Ett utmärkt sätt att stimulera även dessa fastighetsägare till energibesparande åtgärder vore att låta ROT-avdraget omfatta hyres- och bostadsrättsfastigheter. Av rekordårens bostäder (1961-75) på totalt ca 1,4 miljoner lägenheter bedöms att mindre än 20 procent av dessa har genomgått renoveringar. Mer än en miljon bostäder är i behov av såväl teknisk upprustning som åtgärder för att energieffektivisera. Det krävs investeringar på över 300 miljarder kronor för att klara den modernisering som behövs för att bostäderna ska motsvara dagens och morgondagens krav.

 

Vårt förslag är att den föreslagna skattereduktionen utvidgas så att energieffektiviserande åtgärder för flerfamiljsbostäder omfattas!

 

Vart tog visionen om regelförenklingar vägen?

Regeringen har fastställt ett mål för regelförenklingsarbete för att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler med minst 25 procent till hösten 2010. Syftet är att skapa en märkbar förändring i företagens vardag. Med förslaget ”Ett enklare system för skattereduktion för hushållsarbete” är det tyvärr tvärt om. Det är positivt att införa förenklingar, men förslaget tar enbart sikte på förenklingar för beställaren medan entreprenören däremot får en ökad administration, ett ökat risktagande och minskad likviditet. Förslaget är så illa utformat att många entreprenörer i dagsläget drar sig från att åta sig dessa uppdrag.

 

Vårt förslag är att införa den enklaste av alla varianter för stimulans inom Rot‑sektorn, nämligen förändrad momssats!

 

Gitte Leger, VD, Plåtslageriernas Riksförbund

Hans Tilly, Förbundsordförande, Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Roine Kristianson, VD, VVS Företagen

Per Sjöhult, VD, Glasbranschföreningen

 

Snabbfakta:

  • Plåtslageriernas Riksförbund, www.plr.se. Ca 900 medlemsföretag, 5500 anställda, omsätter ca 6 miljarder kronor per år.
  • Svenska Byggnadsarbetareförbundet, www.byggnads.se. Organiserar arbetstagare inom bygg- och anläggningssektorn, cirka 115 000 medlemmar inom ett trettiotal yrkesgrupper.
  • VVS Företagen, www.vvsforetagen.se. Ca 1500 företag, 15000 anställda, omsätter 30 miljarder kronor per år.
  • Glasbranschföreningen, www.gbf.se . Ca 600 medlemsföretag, 2700 anställda, omsätter ca 4 miljarder kronor per år.
Uppdaterad: