Nyheter i arbetslöshetsförsäkringen

Riksdagen beslutade den 13 maj om förändringar i arbetslöshetskassornas regelverk. Förändringarna träder i kraft 1 juli 2009.
Publicerad:

Förändringarna har gjorts för att göra det enklare att bli medlem, minska medlemsadministrationen på a-kassorna och motverka en del negativa effekter på ersättningens storlek vid frånvaro från jobbet innan arbetslösheten. De viktigaste ändringarna är:

Enklare att bli medlem
Det blir enklare att gå med i a-kassan. Kravet på jobb i minst 17 timmar per vecka under minst fyra veckor tas bort. Istället ska den arbetar inom a-kassans verksamhetsområde eller som gjorde det i sitt senaste arbete kunna bli medlem. Det betyder att även den som arbetar i mindre omfattning, eller har arbetat men inte längre gör det, ska kunna bli medlem i a-kassan efter 1 juli 2009.

Dubbla medlemsmånader
Idag krävs tolv månaders medlemskap i en a-kassa för att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning. Från 1 juli 2009 ska alla månader som man är medlem under 2009 få räknas dubbelt. Det betyder att man ska kunna få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning redan efter sex månader medlemskap.

Sjuklön och socialförsäkringsförmåner kan få räknas med
I vissa fall ska a-kassan från 1 juli 2009 kunna räkna med sjuklön och en del socialförsäkringsförmåner när a-kassan beräknar arbetslöshetsersättningen. Det gäller för personer som har varit tillfälligt eller delvis frånvarande från arbetet före arbetslösheten. De förmåner som avses är bland annat föräldrapenning och sjukpenning. Hur Försäkringskassan ska lämna uppgifterna till a-kassorna är ännu inte klart.

Arbetslöshetsavgiften sänks
Den avgift som a-kassorna betalar till staten, och som varje sysselsatt medlem får betala till a-kassan, sänks med 50 kronor per månad. För en del a-kassor innebär det att de kan sänka medlemsavgiften Det gäller inte de a-kassor som liksom Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa redan är tvungna att betala och ta ut maximala 300 kronor i arbetslöshetsavgift av sysselsatta medlemmar. Detta kan dock komma att förändras om arbetslösheten inom kassan går ner.

Uppdaterad: