Miljardprogram för miljonprogram

Under måndagen anordnade Skanska en debatt med rubriken "Miljardprogram för miljonprogrammet".
Publicerad:

Med i debatten var Nyamko Sabuni (fp), Integrations- och jämställdhetsminister, Kristina Alvendal (m), Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms Stad, Anders Lago (s), Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och Madeleine Nobs, Affärsutvecklare Skanska. Moderator var Pontus Herin, journalist och författare till "I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra".

Alla i panelen var rörande överens om att något måste göras åt miljonprogramsområdena. Man var också överens om att man ville ha tryggare områden, man ville ha en yttre miljö där människor kan mötas naturligt. Man ville ha en mer blandad bebyggelse, få in mer verksamheter i områdena som restauranger, företag, affärer etc. Man ville att det skulle vara enklare att ta sig till och från sin bostad och att det skulle vara enklare att träffas i sin närmiljö. Helt enkelt att skapa en boendemiljö där folk vill stanna kvar.

När man sedan kom till hur detta skulle finansieras var panelen inte lika överens. Anders Lago (s) var övertygad om att om hyresrätter skulle ha samma ekonomiska förutsättningar som bostadsrätter och villor med t ex skattelättnader som ROT-avdrag så skulle upprustningen komma igång snabbt. Han pekade på orättvisan i detta och ville att de olika upplåtesleformerna skulle subventioneras någorlunda rättvist.

Nyamko Sabuni (fp) ansåg att byggsektorn ska betala för upprustningten och att fastighetsägarna måste ta sitt ansvar för att deras hus är i ett gott skick. Hon tyckte att det skulle vara enklare att ställa krav på fastighetsägarna och att det skulle vara enklare att tvångsförvalta.

Kristina Alvendal (m) pekade på de energibesparingar man kan göra om man rustar upp miljonprogrammet. Husen läcker energi och beräkningar har gjorts som visar att man skulle kunna minska energiförbrukningen med 70 procent.

Slutsatsen av debatten var att behovet av en upprustning av miljonprogrammet är stort. Vem som ska betala spelar in, men det finns inget alternativ - börja upprustningen snabbt!


 

 

 

 

Uppdaterad: