MANIFESTATION FÖR KOLLEKTIVAVTALEN 17 MARS

Svenska kollektivavtal gäller i Sverige. Vi kan aldrig någonsin acceptera lönedumpning och social dumpning. Nu får det faktiskt vara nog - ställ upp på manifestationen och visa att vi menar allvar. Det säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande, som är en av talarna på manifestationen.
Publicerad:

För femte året i rad ska det hållas manifestationer över hela landet till stöd för kollektivavtalen. Fackliga samhällsbyggarna som består av Byggnads, SEKO, Fastighets, Skogs- och Trä, Elektrikerna och Målarna samlas till manifestation för kollektivavtalen på Sergels Torg i Stockholm.

Den moderatledda regeringen har nu att ta ställning till förslag som kommer få djupgående negativa effekter för den svenska kollektivavtalsmodellen. Den så kallade Stråthutredningen, som är ute på remiss, föreslår bland annat att utländska företag som kan visa upp ett kollektivavtal från ett annat land där villkoren ligger på en likvärdig nivå som i ett svenskt avtal, inte är skyldiga att teckna avtal med det svenska facket. Det innebär att facket är tvunget att acceptera avtalet utan kontrollmöjligheter. Det här skapar kryphål. Oseriösa arbetsgivare kan spela ut schysta företag genom falska avtal. Den framgångsrika svenska modellen bygger på att båda parter kan lita på att de avtal som sluts gäller och att de undanröjer dumpning och illojal konkurrens. Därför måste regeringen avvisa förslaget.

Stråthutredningen föreslår också att kollektivavtalen ska innehålla en minimilön för att underlätta för utländska företag att räkna på lönekostnader. Det medför en risk att vi inte längre kan hävda svenska löner för arbete som utförs i Sverige. Det kan leda till lönedumpning.

 

Nu måste vi protestera! Ta med dina jobbarkompisar och anslut den 17 mars! Hör efter med din avdelning var närmaste manifestation ska hållas!

 

 

I Stockholm samlas man kl.12.00 på Sergels Torg. Socialdemokraternas Marita Ulvskog och Byggettans ordförande Johan Lindholm håller glödande tal, musikgruppen Malwa underhåller och så serveras det kaffe och kanelbullar.

Uppdaterad: