Konferens med Byggnads kvinnliga nätverk

Den 27-29 maj var det dags för den årliga konferensen för kvinnliga medlemmar.
Publicerad:

   
Det är för sjunde året i rad som konferensen genomförs. Under tre dagar träffas 30 tjejer på Rönneberga kursgård för att byta erfarenheter, lyssna på föreläsningar och diskutera fackliga frågor. 

Roland Jansson och Ingemar E L Göransson föreläste om samhällsutvecklingen och fackföreningarnas roll
och om vikten av att engagera sig politiskt för att påverka. 
- Varenda spik som slås i föregås av politiska beslut, sa Roland Jansson.

De varnade för urholkningen av arbetsrätten och jämförde Sveriges utveckling med Storbritanniens. Margaret Thatcher genomförde fackföreningsfientliga lagar som t ex förbud mot sympatiblockader och att inte kunna kräva kollektivavtal om inte 20 procent på företaget är medlemmar. Att fackföreningarnas inflytande har minskat har gjort att välståndsutvecklingen i Storbritannien bara har kommit vissa till del och att klyftorna har ökat markant.

Roland Jansson uppmanade deltagarna att skaffa sig makt.
- Vill ni ha någon makt så får ni ta den. Tjejer behövs i politiken, men det ska vara "arbetarbrudar". Lita inte på gubbarna utan åk hem och bilda politiska fackklubbar, var Roland Janssons uppmaning.

 

  
Emilia Johansson, en av deltagarna från Dalarna,  är målare i grunden men bytte till snickaryrket och är traditionell snickarlärling.

I ett år hann hon vara lärling innan hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Hon är sedan februari arbetslös. Det är hennes första fackliga utbildning med Byggnads och hon uppskattar mest utbytet av erfarenheter med de andra deltagarna.

- Det är sällan som man stöter på tjejer ute på byggena så det är roligt att träffas här. 

Disa och Sofia, från Göteborg är också snickarlärlingar. De studerade tillsammans på byggprogrammet. Disa jobbade på Peab efter studenten men fick i februari sluta på grund av arbetsbrist. Hon hade då hunnit med 4 500 timmar. Sofia hann aldrig gå ut som lärling då NCC hade lärlingsstopp.

Det är första gången de är på facklig utbildning, men de ska gå en medlemsutbildning i avdelningens regi i Göteborg. 

 

  
Sofia och Disa tar en fikapaus.   
De tycker att utbildningen på byggprogrammet var jättekul.

- Ute på byggena säger många av killarna att det blir en stor skillnad i attityden när det är en tjej med i laget. Det blir en mjukare jargong. Disa och Sofia har känt sig välkomna och har blivit bra behandlade av sina arbetskamrater.

 

 


Susanna från Gävle jobbar som isolerare och har gjort det i tre år. Hon tycker att det är roligt att träffa andra tjejer i branschen och dela erfarenheter med. 
- Det blir lätt så att man tror att man är ensam tjej annars, säger hon.
Susanna har varit med på konferensen en gång tidigare.

Uppdaterad: