Höjd a-kasseavgift

Från och med den 1 maj 2009 höjs avgiften till Byggnads a-kassa. Detta är en konsekvens av alliansregeringens beslut om en arbetslöshets-avgift som ska anpassas efter medlemsgruppens grad av arbetslöshet. Ju högre arbetslöshet desto högre avgift.
Publicerad:

Då arbetslösheten inom Byggnads och Målareförbundet har ökat och nu är uppe i ca 11 procent tvingas Byggnads a-kassa att höja arbetslöshetsavgiften. Detta på grund av regeringens regel som säger att avgiften ska anpassas efter medlemsgruppens grad av arbetslöshet.

Arbetslöshetsavgiften
Arbetslöshetsavgiften höjs med 120 kronor - från 180 kronor till 300 kronor per månad. I och med det är taket för arbetslöshetsavgiften uppnådd. Det innebär att även om arbetslösheten ökar blir inte arbetslöshetsavgiften högre. Observera att de 300 kronorna per månad är a-kassan tvingad att oavkortat leverera direkt till staten och finansminister Anders Borg som han använder för att finansiera alliansregeringens skattesänkningar.

- Det här känns jättetråkigt, säger Byggnads andre ordförande Thomas Gustavsson. Det blir tungt för våra medlemmar med den höga arbetslöshet som vi har i dag i branschen. Det är ett uruselt finansieringssätt som regeringen införde i december 2006 att a-kassornas medlemmar ska betala en större andel av kostnaderna för arbetslösheten. Det är ett orättvist system där grupper som har en hög arbetslöshet straffas med en högre avgift.

Medlemsavgiften till a-kassan
Byggnads a-kassa har under den gångna vintern haft problem med att handlägga alla ansökningar om arbetslöshetsersättning, med långa väntetider som följd. En av orsakerna till det är den kraftigt ökade arbetslösheten och att kassans administration inte har varit byggd för att ta mot den kraftiga ökningen. De som arbetar med a-kassan gör allt för att komma ikapp, det har gjorts genom att det har använts många övertidstimmar och att det har anställts mer personal.

A-kassans styrelse arbetar med att komma tillrätta med problemen och för att möta nästa arbetslöshetsvåg som antagligen kommer till vintern 2009–2010. Bland annat kommer a-kassan att installera en ny telefonväxel så att medlemmarna lättare ska kunna komma fram när de ringer.  Med anledning av den ökade administrationen som följer av ökad arbetslöshet och de insatser som görs för att förbättra servicen kommer medlemsavgiften till a-kassan att höjas med nio kronor - från 116 kronor till 125 kronor. För de som enbart är med i a-kassan är avgiften 140 kronor.

Den totala avgiften till a-kassan blir 425 kronor per månad. För de som enbart är med i a-kassan blir det 440 kronor per månad. Observera att alla som är med i a-kassan betalar avgiften om 125 kr (140 kr). Den som är arbetslös eller sjuk betalar inte avgiftens del om 300 kr.

Troligtvis ingen sänkt a-kasseavgift den 1 juli
Regeringen har beslutat sänka a-kasseavgiften med 50 kronor den 1 juli 2009. För vår del kommer detta troligtvis inte leda till sänkt avgift på grund av den höga arbetslösheten.

Uppdaterad: